Великобритания напусна ЕС. Точно в 01:00 ч. българско време, Лондон

...
Великобритания напусна ЕС. Точно в 01:00 ч. българско време, Лондон
Коментари Харесай

Великобритания напусна ЕС

Великобритания напусна Европейски Съюз. Точно в 01:00 ч. българско време, Лондон сподели " довиждане " на Брюксел. Борис Джонсън ще остане в английската история като министър председателят, извел страната от Общността след 47 години участие. Точно час преди напускането, той разгласява своето послание към жителите и има даде обещание, че това не е краят, а началото на една нова епоха.


31 октомври не е краят на сагата Брекзит, а началото на по-трудната част от договарянията - тези за комерсиалните връзки сред Англия и Европейски Съюз. Двете страни имат период от 11 месеца, в който да договорят бъдещите си връзки. А до момента в който това стане факт, ето и 7 неща, които се трансформираха в този час, и 7, които остават същите:



КАКВО съдебна експертиза ПРОМЕНИ?
Британските депутати изгубиха местата си в Екологичен потенциал.
Евроскептикът Найджъл Фараж, който прекара десетилетия в опити да изведе Англия от Европейски Съюз, реализира мечтаното, само че остана и без работа. Той и още 73-ма евродепутати ще би трябвало да търсят своето ново занятие.



2. Край на срещите на Върха… с английско присъединяване

Въпреки че в Брюксел ще би трябвало да разискват значими въпроси, които ще засягат и Англия, нейни представители няма да бъдат част от диалозите. Ако министър председателят Борис Джонсън желае да участва на диалог на високо ниво, той ще би трябвало да получи специфична покана от европейските водачи.

3. Търговия, търговия, търговия

До края на 2020 година неведнъж ще чуваме тази дума. Търговско съглашение сред Лондон и Брюксел е приоритет за всички забъркани, а главната цел е бизнесът и от двете стани на Ламанша да не пострада. Британците, обаче, нямаха право да водят публични договаряния с трети страни, само че това към този момент не е по този начин. Предстои да стане ясно какво ще се спогодят със Съединените щати, които неведнъж дадоха поръчка, че гледат на Кралството като на стратегически сътрудник. Каквито и съглашения да реализира Борис Джонсън, те ще влязат в действие едвам след края на преходния интервал, а точно - 31 декември тази година.

4. Завръщането на сините паспорти

30 години откакто английските задгранични паспорти станаха червени, каквито са и в останалите страни от Европейски Съюз, е време още веднъж да бъдат сини - дизайн, въведен за първи път през далечната 1921 година Сегашните документи остават годни минимум още 6 месеца.



5. Новите монети от 50 пенса

Както всяко значимо събитие, Брекзит беше маркиран и с нова монета от 50 пенса. Юбилейното издание към този момент е в обращение, а на него са изписани датата 31 януари и надпис “Мир, разцвет и другарство със всички нации ”. Привържениците на оставането в Европейски Съюз оповестиха, че няма да употребяват новата монета. Такава беше изсечена и за 31 октомври 2019 година, само че откакто английското държавно управление изиска пролонгация от Европейски Съюз, се наложи всички монети да бъдат претопени.

6. Британската работа за Брекзит към този момент не съществува

Създаденият от Тереза Мей през 2016 година екип се разформирова. Всички идни договаряния ще се водят на територията на Даунинг Стрийт 10.

7. Германия към този момент няма да екстрадира търсени от Англия лица

Според немската конституция, федералната република няма право да екстрадира свои жители, даже да са издривани за закононарушения зад граница, в случай че не става дума за страни от Европейски Съюз. Сега, в случай че за обещано лице бъде издадена европейска заповед за арест, то Германия ще съобщи на английското правораздаване собствен жител единствено, в случай че преди този момент има издадено за това правосъдно решение.

КАКВО НЕ съдебна експертиза ПРОМЕНИ… ВЪПРЕКИ БРЕКЗИТ

Докато трае преходният интервал, жителите на Европейски Съюз могат да бъдат спокойни за своите пътувания до Острова. Запазват се досегашните условия за:


Пътувания от и до Англия
Със аероплан, по море или по суша - досегашните написания от и до Острова остават в действие. До 31 декември както английските, по този начин и останалите европейски жители ще могат да пътуват както и до момента.

2. Шофьорски книжки и паспорти на домашни животни

В идващите 11 месеца тези документи ще важат. Стига да са годни, можете да се отправите на странствуване до Англия или Шотландия, съпроводени от своя четириног другар.

3. Европейска здравна карта

Всички европейски жители не престават да имат право на безвъзмездна незабавна здравна помощ на територията на Англия. Същото важи и за британците, намиращи се в някоя от 27-те страни от Европейски Съюз.

4. Да живееш и работиш във Англия

Правото на свободно напредване е обезпечено от Споразумението за овакантяване. Докато тече преходният интервал, а евентуално и след него, жителите на Европейски Съюз могат да живеят и работят на Острова. Същото важи и за британците в Европа.

5. Пенсии

Хората, които дават отговор на изискванията за пенсия, ще не престават да я получават.

6. Вноски за бюджета на Европейски Съюз

Въпреки обещанията на лагера за овакантяване, че Брекзит ще докара приток на милиони към английската стопанска система, Лондон ще продъжи да заплаща вноските си към Европейски Съюз до момента в който тече преходният интервал. Всички европейски стратегии остават годни.

7. И още веднъж за търговията

Вносът и износът на артикули се резервира както и до момента - без спомагателни мита.


Още по тематиката След Брекзит: Какво следва?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР