Министърът на земеделието Румен Порожанов увери, че е създадена организация

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов увери, че е създадена организация
Коментари Харесай

Вече има план за усвояване на увредената дървесина

Министърът на земеделието Румен Порожанов увери, че е основана организация за инвентаризиране, възлагане на рандеман и асимилиране на повредената дървесина от горски територии, наранени от съхнене, вредители и абиотични фактори.

По време на третото следващо съвещание на основания с негова заповед спешен щаб за незабавно решение на казуса, той особено изиска от представителите на Южноцентрално дружество и Лесозащитна станция Пловдив да дават информация за съхнещите гори до Карлово в наличието на поканения депутат от региона Веска Ненчева. Инж. Ботьо Арабаджиев, шеф на ЮЦДП осведоми, че от направената ревизия на място стана ясно, че това са насаждения, които са наранени от съхнене заради комплекс от фактори, измежду които смяна на климатичните условия, привършване на почвения ресурс и постигане на избрана възраст за дървесния тип. Беше посочено, обаче, че има съществуване на добър подраст от широколистни типове и се разчита, че естественото обновяване ще е до 85%. По време на полемиката, бе конкретизирано, че паралелно с процеса на промяна на изумените иглолистни насаждения с широколистни, ще има и регенерация на иглолистните насаждения. Според специалистите това ще е положително взаимоотношение сред двата типа, което ще резервира досегашните противоерозионни и защитни функционалности на гората.

Заместник-министър Атанас Добрев акцентира, че 6-те държавни горски предприятия не престават да работят интензивно по асимилиране на повредената дървесина по към този момент направения и настоящ кратковременен проект за деяние. Отново беше подложен въпросът за нуждата от активизиране на повече профилирана техника, както и за нуждата от привличане на повече работна ръка, защото наличните бригади все още не са задоволителни.

Директорите на предприятия осведомиха, че понижават новите площи инвентаризирани короядни петна. Същевременно те показаха, че тук-там продължава да се снижава цената на добитата повредена дървесина, както и да се предлага атрактивна цена за добива й, с цел да се увеличи мотивацията на бизнеса. 40% от общо инвентаризираната повредена дървесина е добита.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР