Министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков преведе неоспорим аргумент, с

...
Министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков преведе неоспорим аргумент, с
Коментари Харесай

Хинков за замърсяването по Черноморието: Няма бум на чревни инфекции

Министърът на опазването на здравето проф. Хинко Хинков преведе " безспорен " мотив, с който обори информациите за замърсяване по Черноморието. Според настоящо проучване на " Активни консуматори " и учени от Софийския университет има високо замърсяване на водите някъде над 40 пъти от допустимите стойности за ешерихия коли. Пробите са вземани главно от южното Черноморие.

" Няма взрив на чревни заболявания по българското Черноморие ", сподели през днешния ден Хинков по Нова тв.

Според него темата се преекспонирала.

„ Ако си спомняте, със замърсяването от „ Нова Каховка ” беше нещо сходно. Морската вода унищожава микроорганизмите. Самопочистващото се свойство на морето е доста скъпо.

Преди 10 години се направиха доста вложения за заустване на фекални води. Морето се почисти ”, каза още здравният министър.

Хинков удостовери, че е контрактувано да има взимане взаимно на проби от РЗИ и " Активни консуматори " по " стандартите на РЗИ и които от десетилетие съблюдава ". Според министъра е доста значимо по какъв начин се взема тестът - " дали в бурно време, дали в места, където има централизация на ешерихия коли и т. н ". " Но главният аршин е равнището на чревни болести, няма взрив на разстройства и изобщо на чревни вируси по българските плажове. Проблемът ненужно се преекспонира ", добави той.
Е-рецептата ще спре всеобщата приложимост на антибиотици от лаици
С въвеждането на електронна рецепта ще престане това всеобщо използуване на антибиотици с потребност и без потребност от лаици.

Така Хинков коментира проекта за промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, който планува антибиотиците да се изписват единствено на електронни предписания от 1 октомври. 

„ Ефектът чакам да е в действителност сериозен, тъй като ние към момента нямаме стратегия за битка с антибиотичната устойчивост, антимикробната устойчивост. Това е доста огромен проблем, това е европейски проблем “, уточни министърът.

Хинков изясни, че всички аптеки ще бъдат задължени да се вържат към системата за електронни предписания.

„ Идеята на Национална осведомителна здравна система е учредена на пациентското досие. Там ще се събира цялата информация за един съответен човек и това ще се съхранява в облака. Така че най-накрая ще се преодолеят всички тези разлики и безредно определяне на медикаменти, самолечение и прочие “, сподели още министърът. 

Проектът за промени в наредбата е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване до 1 септември. Той предвижда лекарствата за диабет и антибиотиците да се изписват единствено на електронни предписания.

Министърът разяснява и тематиката за следващите митинги на профсъюз " Защита " за заплатите на водачите на коли за спешна помощ.

„ Правим всичко допустимо да увеличим заплатите на целия личен състав, техните претенции са такива, че в последна сметка, в случай че ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на водачите.

Говорим за едно нарастване, което идва с помощта на положителни планове във финансовото министерство и внезапно стартират митинги. Това е необичайно ”, разясни здравният министър.

Той още веднъж повтори тезата си, че в незабавната помощ трява да работят парамедици, дружно с пожарникари и служители на реда. И че трудът на лекарите там се употребявал погрешно. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР