Министърът на външните работи потвърди твърдата подкрепа на България към

...
Министърът на външните работи потвърди твърдата подкрепа на България към
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев потвърди твърдата подкрепа на България към ООН

Министърът на външните работи удостовери твърдата поддръжка на България към Организация на обединените нации като израз на мултилатерализма и като световен честен водач в преодоляването на актуалните провокации, в това число пандемията от ковид.

Той акцентира това във видео послание, излъчено по време на Министерската среща на Алианса за мултилатерализм, проведена в границите на Общия спор след откриването на 76-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Във видеообръщението се акцентира и българската поддръжка за отчета на генералния секретар на Организация на обединените нации „ Нашият общ дневен ред “ и главното му обръщение, че в този момент е времето за по-силна и инклузивна система, учредена на мултилатерализма с център Организация на обединените нации. Напредък в устойчивото развиване не може да бъде реализиран без справяне с последствията от изменението на климата, утежняването на околната среда и загубата на биоразнообразие. „ Моята страна поддържа напъните, положени от организациите, фондовете и стратегиите на Организация на обединените нации за ускорение на осъществяването на националните задължения, поети в региона на развиването “, сподели външният ни министър.

Зачитането на правата на индивида и главните свободи, в това число равенството сред половете, правата на дамите и децата би трябвало да бъде обезпечено, защото те бяха най -сериозно наранени от пандемията. Министърът на външните работи открои нуждата от сливане на напъните посредством дейно многостранно съдействие и безрезервна взаимност с нуждаещите се по света.

Срещата, която означи две години от основаването на Алианса за мултилатерализъм, бе управлявана от Германия и Франция.

Също в границите на Общия спор на 76-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации външният ни министър показа България на 12-ата Конференция за подкрепяне влизането в действие на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО). Във видеообръщение той даде висока оценка на подписания преди близо 25 година ДВЗЯО, който е един от най-важните стълбове на интернационалната система за неразпространение на нуклеарно оръжие и разоръжаване.

Българският външен министър акцентира, че ДВЗЯО е минал дълъг път и е постигнал значими триумфи, довел до основаването на ефикасна и уважавана интернационална система за наблюдаване и е поставил край на нуклеарните опити в съвсем всички страни. Като страна от приложение II, подписала и утвърдила Договора, България непрестанно приканва всички страни и по-специално страните от приложение II, които към момента не са го създали, да подпишат и ратифицират ДВЗЯO при първа опция. акцентира, че с влизането си в действие, Договорът ще обезпечи правно обвързваща световна възбрана за нуклеарни детонации от всевъзможен тип и това ще бъде решителен прогрес в благородните цели на нуклеарното разоръжаване и неразпространението.

Външният ни министър прикани и КНДР да подпише и ратифицира ДВЗЯО без закъснение и да се откаже от стратегиите си за нуклеарни и балистични ракети. Той поздрави Италия и Република Южна Африка за поемането на председателството на 12-ата Конференция за улеснение на влизането в действие на ДВЗЯO и изрази благодарност за работата, осъществена от Германия и Алжир като предходни координатори по член XIV. Той насочи и сърдечни пожелания за триумф на д -р Робърт Флойд в бъдещите му инициативи като новоназначен изпълнителен секретар на Организацията на ДВЗЯО.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР