Министърът на спорта Красен Кралев остава активен по време на

...
Министърът на спорта Красен Кралев остава активен по време на
Коментари Харесай

Спортният министър Красен Кралев: Преди година практически ми срязаха крака на две

Министърът на спорта Красен Кралев остава деен по време на лятната си почивка. Преди няколко дни той разгласява фотоси от своя подготовка по бокс. 53-годишният политик и предприемач е някогашен лекоатлет. Варненецът се специализира в бяганията на дълги дистанции и става първенец на България за юноши старша възраст на 5000 и 20 000 м.
Специално за читателите на " България Днес " Кралев за пръв път разкри в детайли през какви здравословни проблеми е минал.
- Г-н Кралев, какъв брой постоянно спортувате?
- Моят живот е обвързван със спорта. Опитвам се да спортувам във всеки един вероятен миг. Въпреки че през последните 6 години персоналното ми време е нищожно. При добра организация намирам време да упражнявам. Имало е интервали, в които съм успявал сред три и пет пъти на седмица. Тренировките не престават към час. Лошото е, че се наложи да претърпя много тежки интервенции на двете коленни стави, което мощно ограничи избора на спортове. В момента съгласно лекарските наставления мога да се занимавам единствено с колоездене и плуване. Бокс упражнявам на моя отговорност. Заниманията във фитнеса са настрана. Те изискват към два часа. През седмицата редувам другите спортове. Последната година бе отдадена на възобновяване от интервенция, при която ми бе направена остеотомия на тибията (срязване на две на огромния пищял на крака) и слагане на имплант. Жестока интервенция. Трябваше да се науча още веднъж да вървя обикновено. Заради това се веселя, че съумях да направя първата пълноценна подготовка в боксовата зала предходната седмица. Това беше тест какъв брой съм съумял да се възстановя. Изкарах 6 рунда с треньор. 4 на чувал и два с лапи, което доста ме радва. Болки към момента има, само че са търпими.

- Колко най-вече подготвителни рунда сте правили?
- Преди 4 години, преди да дойдат проблемите с крайници, съм стигал и до 10 рунда по 3 минути. С минута отмора сред тях. Правя всичко това, тъй като организмът просто го желае. Заради ужасните болки през последните години се бях обездвижил, което докара до недоразвитост на мускулите и струпване на непотребни килограми. Не можех да ходя повече от 20 метра. Вече се връщам към естествения живот. Критиците, в своята беззащитност да намерят дефекти в работата ми като министър, непрекъснато ме нападат поради наднормено тегло. Все си мисля, че за един министър е по-важно какво обучение има, каква експертиза има и по какъв начин си прави работата, а не какъв брой са му килограмите. На тези хора не им поисквам нито за секунда да изпитат тези болки, които изпитвах през последните години (усмихва се). Скоро ще вляза във форма и отново ще играя по 10 рунда.

- Значи леката атлетика към този момент е минало?
- За страдание, с това положение на коленните стави е невероятно. Все още сънувам по какъв начин се състезавам. Много ми липсва.

- Как се отрази на българските спортисти тази насилствена отмора поради пандемията?
- Трудно е да се реши сега. Особено при битката за олимпийските квоти. За някои спортове се отрази добре, за други - не. Спечелихме време, успяхме да натурализираме положителни спортисти в бокса и таекуондото, които могат да завоюват квоти, даже и медали за България на олимпийските игри следващата година. Младите гении Едмонд Назарян и Йоана Илиева ще бъдат по-зрели и ще имат опция за положително показване в борбата за квотите. Ще има повече време за подготовка. Направихме всичко допустимо нашите спортисти да усетят поддръжка в този сложен миг. Веднага след края на изключителното състояние отворихме всички бази. Много хора не регистрират обстоятелството, че България е една от дребното страни, в случай че не и единствената в Европейски Съюз, която резервира бюджетите на федерациите непокътнати. Най-лесно беше да се скрием зад пандемията и да не вършим нищо. Разрешихме средствата, които бяха спестени от неналичието на интернационален календар, да бъдат ориентирани напълно към подготовката. Това значи, че с изключение на най-хубавите ни спортисти и огромен кръг от млади спортисти също получиха спомагателни средства за лагери. Не единствено че не намалихме бюджетите, само че и предвиждаме следващата година двойно нарастване на парите за клубовете. Точно там е хроничното недофинансиране.

- Защо се получи по този начин?
- Всичко е поради рестриктивните мерки в бюджета. Той зависи от приходите в Спортния тотализатор. Там към този момент нещата вървят добре.



- Как се отрази пандемията на спортните бази? Дълго време те останаха празни.
- Кризата се отрази и на " Национална спортна база ", и на " Академика ", и на " Сердика спортни парцели ". Въпреки това поехме уговорката да поемем наемите на клубовете, които са регистрирани в министерството и са наематели за два месеца. Дружествата са обезщетени. Но неналичието на интернационалните спортни прояви, на концертна активност не може да не се отрази. Най-тежко е ситуацията с огромните зали - " Арена Армеец ", " Арена Русе ", " Асикс Арена ". При дребните, които са за тренировки, проблемите са по-незначителни. Защото финансирането на клубовете и федерациите е непокътнато. По време на рецесията огромните спортни зали бяха употребявани като запас, в случай че бе позволен гърмеж на заболели. Такса боклук и налог здания не престават да се дължат за целия интервал. Каква такса боклук, като залите са затворени от 6 месеца!? Това може да бъде решено единствено на равнище общински препоръки.

- Има ли по какъв начин футболните почитатели да бъдат накарани да съблюдават противоепидемичните ограничения на стадиона? Още в първия кръг се видя, че има проблем.
- По този въпрос има доста разногласия. Искам дебело да подчертая, че тук не е единствено до футболните почитатели, само че и до последователите на всички спортове, които са лишени от достъп. Да, има нарушавания, само че към момента не са всеобщи. Една част от тимовете поставят невероятни старания да се съблюдават ограниченията и те би трябвало да бъдат поощрени. Не е правилно поради малцинството да страда целият спорт. Заради това нашето предложение към федерациите, в това число и БФС, да се плануват санкции за клубовете, в случай че има открити систематични съществени нарушавания, те да водят до мачове на закрити врата. България е една от дребното страни в Европейски Съюз, които рестартираха спортния живот с аудитория. Защото спорт без аудитория не може да се прави. За страдание някои не схванаха жеста. Но съгласно мен първият кръг мина повече от обикновено. Нямаше съществени скупчвания на хора. Ако почитателите не престават в същия дух, можем да помислим за увеличение на броя на феновете през септември. - Докъде стигна разногласието с БФС за тези 143 000 лв., които бяха непозволено изразходвани?
- В момента се води дело. Това е естествена процедура. Нашите инспектори откриха, че сумата, която е платена за наем на стадион " Черноморец ", е прекомерно огромна, тъй като просто не е имало потребност от толкоз дълъг интервал. Техните специалисти държат, че това е било едно от условията на УЕФА. В момента исковата молба е изпратена в БФС и върви размяната на документи. Всичко в този спор ще се реши от самостоятелния съд и в това няма никаква драма.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР