Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков предложи България

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков предложи България
Коментари Харесай

Нанков предложи България да бъде разделена на четири икономически района

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков предложи България да бъде разграничена на четири региона. Това стана по време първата полемика за новото райониране в страната, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

В наличието на кметове, регионални шефове и представители на научните среди той показа три разновидността за разделяне на страната – с шест, пет и четири региона. Нанков посочи, че негов любимец е този с разделянето на 4 региона. Министърът акцентира, че дебатите предстоят в цялата страна и ще е нужно да се вземе уравновесено решение.

Предпочитаният вид

Предпочитания от Нанков вид планува България да бъде разграничена на четири региона – Югозападен, включващ областите: Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски с области Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски, включващ областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски, в който влизат областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра.

" Този вид се приближава до най-дългосрочната демографска резистентност, която търсим. Той е най-балансиран. При него е спазено естественото географско разделяне на страната и дава опция за потребление на капацитета на река Дунав и Стара планина ", акцентира районният министър.

В момента България е разграничена на шест региона – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Заради условията на европейската статистика би трябвало да бъде направена смяна в обсега им, с цел да се отговори на критерия за брой население в тях.

Целта на смяната е да бъдат основани мощни и витални региони, които да са добре географски обособени и постоянни по повод броя на популацията. Промените би трябвало да основат и по-добри условия за европейско финансиране в идния програмен интервал. Според Нанков би трябвало да се минимизира явлението " център – външна страна ".

Да бъде ли София обособен регион

В рамките на полемиката съществено внимание бе обърнато и върху това дали столицата София да бъде обособена в обособен регион, както е препоръчано в третия вид. Според европейските регламенти регионите се разделят на слаборазвити, региони в преход и мощно развити. Слабите имат Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по паритет на покупателна дарба, което е под 75% от междинното за Европейски Съюз. Районите в преход имат Брутният вътрешен продукт, което е сред 75 и 90% от междинното за Европейски Съюз, а мощно развитите – над 90%.

Класификацията по този аршин дефинира достъпа на районите до европейско финансиране. Силно развитите имат по-ограничен достъп до безплатно финансиране от европейските фондове, а развитите региони нямат достъп до Кохезионния фонд.

Така, в случай че София град бъде самостоятелен в независим регион от равнище 2, ще има по-ограничен достъп до финансови средства, тъй като попада в категорията " Развит ". Министърът застъпи мнението, че столицата не би трябвало да се обособява в обособен регион, а да бъде част от огромен. Същата позиция изрази и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР