Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви амбициозни

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви амбициозни
Коментари Харесай

Депутат за Хемус: Най-чистият вариант би бил да се върнат част от платените аванси

Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов разгласи амбициозни проекти за идващите години на среща с представители на Агенция " Пътна инфраструктура " и " Автомагистрали ". Плановете включват довеждане докрай на Автомагистрала " Хемус " до 2027 година, тогава би трябвало да е подготвен и скоростният път Видин - Ботевград.

" На срещата бяха поети доста съответни и ясни задължения. Ако се правеха такива срещи за по-широката аудитория, нямаше да се стигне до проблема с заплащанията, " ин хаус " процедурите. През последните месеци станахме очевидци на доста разкрития за " Хемус ", които демонстрираха, че страната е била сложена в патова обстановка. Това е клопка, икономическа и юридическа, която би трябвало да решаваме ", съобщи зам.-председателят на районната комисия в Народно събрание Йордан Терзийски в студиото на " Денят ON AIR ".

Регионалното развиване е тематика на съдружен съвет, който ще се организира в петък сред " Продължаваме промяната " и сътрудниците им в Народно събрание.

Терзийски акцентира, че измененията, които се вършат, би трябвало да бъдат добре премислени, с цел да не сътвори казус, който да се интерпретира по неверен метод в бъдеще.

" Ако има добра връзка с компаниите за " Хемус ", най-чистият вид би бил да се върнат част от платените задатъци и да се направи социална поръчка с ясни условия и заплащания. Сегашната обстановка не е преференциална както за самите компании и страната, по този начин и за данъкоплатците като ползватели ", акцентира депутатът от " Продължаваме промяната " пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че напъните няма да са съсредоточени единствено върху периода на осъществяване, само че и върху качеството на осъществяването и носенето на отговорност за крайния резултат.

" С " ин хаус " процедурата поражда въпросът кой носи отговорност за качеството на автомагистралата. Когато една компания е ангажирана с осъществяването, реализацията и контрола, има риск какъв ще бъде крайният артикул ", съобщи Терзийски.

Депутатът посочи, че занапред Автомагистрала " Черно море " ще бъде препроектирана.

" Трябва да се мисли в вероятност, а не да се гасят пожари и да се вършат пиар акции и да се дават обещание неща за след 2 и 4 година Въпросът не е кой ръководи, а да има небосвод, който да се извършва, без значение коя политическа мощ е на власт ", уверен е зам.-председателят на районната комисия в Народно събрание.

Регионалното министерство е възнамерявало доста поправки за тази година и за идващите 4 година

" Проектите би трябвало да се бюджетират, а не да се повтаря порочната процедура от предните ръководещи да се залагат дребни суми в това перо и от остатъка в бюджета да се разплащат в края на годината ", акцентира националният представител.

Предстои одит на пътищата, с цел да се види кои са най-належащите обекти, които да бъдат ремонтирани.

" Проблемът не е в парите, а в това по какъв начин те се разходват и къде са най-приоритетни сега. Предвиждаме фонд за развиването на общините с 1 милиарда лева за общински планове. Ще бъдат финансирани най-качествените планове, няма да има толерирани кметове на избрани партии. Средства ще получават тези кметове, които оферират качествени планове, които ще покачат качеството на живот и привличането на задгранични вложения ", посочи Терзийски.

Друг проблем, по който се работи, е събирането на парите от санкциите от тол системата. Според госта би трябвало и да се разшири обсегът ѝ, като тежкотоварните коли стартират да заплащат за прекосяване по второкласните пътища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР