Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и
Коментари Харесай

Комитова и ВиК Холдингът със спешен план за спасяването на водния проект на Добрич

Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова и управлението на „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД набелязаха незабавни ограничения за спасяването на водния план на област Добрич. Собствеността на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в курортен комплекс „ Албена “ е ключът към инвестиция за над 113 млн. лева, стана ясно на среща в Министерство на регионалното развитие сред министъра на районното развиване арх. Виолета Комитова, изпълнителния шеф на „ Албена “ АД Красимир Станев, изпълнителния шеф на Български ВиК холдинг Илия Илиев, ръководителя на Надзорния съвет на холдинга Николай Цонев, шефа на ВиК – Добрич Тодор Гигински, кмета на община Балчик Николай Ангелов, регионалния шеф на Добрич Васил Карапанчев.

В работното заседание участваха и зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, както и съветниците на районния министър Николай Ганев, Атанас Паскалев и специалисти. Срещата беше свикана в опит да бъде избавена инвестиция от над 113 млн. лева за възстановяване на водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадъчните води в област Добрич. По време на работната среща бяха разисквани опциите пречиствателната станция за отпадъчни води на „ Албена “ АД още веднъж да стане обществена благосъстоятелност на община Балчик, тъй че да може да се ръководи от ВиК Асоциацията в област Добрич. ПСОВ- Албена обслужва както курортния комплекс, по този начин и две обитаеми места с туристическси занаят - Кранево и Оброчище.

Към момента станцията е частна благосъстоятелност на курортното сдружение, което слага под риск целия план за област Добрич. Изпълнението на плана може да стане факт с европейско финансиране единствено, в случай че се влага в обществена благосъстоятелност. Проектът планува вложения в създаване и реорганизация на ВиК мрежи, помпени станции и пречиствателни уреди в общините Добрич, Каварна и Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадъчни води в Албена, Каварна и Балчик, в това число с създаване на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще подсигурява чистотата на морската вода в региона. ВиК-Добрич към този момент е подало документите за кандидатстване по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година за финасиране на осъществяването на „ Интегриран план за възстановяване на водния бранш в град Добрич “, само че собствеността на пречиствателната станция в к.к. „ Албена “ е спънка пред отпущането на средствата от Европейски Съюз.

„ Проблемите с водоснабдяването на област Добрич са съществени. В момента имаме опция да влагаме съществени безплатни средства, подкрепяйки цялата област. Имаме късмет да модернизираме и северните ни Черноморски курорти “, съобщи министър арх. Виолета Комитова. На срещата бе контрактувано да бъде основана комисия от специалисти, която в най-кратки периоди да направи инспекция на място и да изготви уравновесено решение за бъдещето на пречиствателната станция, което е преференциално за всички наранени страни. Целта е в незабавен порядък планът на ВиК – Добрич да получили „ зелена светлина “ за реализация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР