Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков призова политиците да

...
Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков призова политиците да
Коментари Харесай

Министър Шишков: Време е да се помисли за магистрали на концесия

Министърът на районното развиване арх. Иван Шишков прикани политиците да помислят допустимо ли е строителството на автомагистрали да се дават на концесия предивд намаляващото европейско финансиране за такива планове.

„ Предлагам политиците да създадат разбор дали не е време две магистрали да бъдат дадени на концесия. Едната е с тунела под Петрохан, която за съжаление не е проектирана като предпочитана. Другата е автомагистрала “Рила ” от Ихтиман през Дупница “, уточни министър Шишков пред БНР.

Според него е разумно да има интерес за градеж на концесия, само че таксите за прекосяване през тях би трябвало да бъдат търпими, " тъй като никой няма да желае да минава по тях, в случай че са скъпи ". Шишков изрично акцентира, че не предлага процедурата да се прави от служебния кабинет, а да се разиска от политиците и счита, че единствено по този начин можем да построим всички автомагистрали в границите на 10 години. Наред с това по този метод ще се освободи запас за социална политика.

За магистрала „ Хемус “ районният министър заяви, че внася в Министерски съвет законов текст, който да регламентира противозаконното строителство на обособени сектори в интервала 2020-2021 година На депутатите ще бъде препоръчан т.нар " текст за толерантност ", защото „ както беше тръгнало строителството на „ Хемус “, няма да доживеем да забележим цяла автомагистрала ".

Министърът разяснява и казуса със забавеното създаване на автомагистрала „ Европа “. „ Входът към България не е европейски. 150 метра от пътя - сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и началото на автомагистралата, не са в плана. Трябваше да останат с по една лента. Започва в нищото и приключва в нищото. Очаквам другата или по-другата седмица да бъде импортиран за утвърждение план с по две ленти в двете направления “, изясни арх. Шишков. Той обаче чака да загубим финансиране поради забавено разработване на подробния организационен проект (ПУП) в сектора от Сливница до София. „ Документите към този момент са подготвени, само че седемте месеца на постоянния кабинет не мога да ги върна. Те могат да ни костват загуба на европейски пари “, уточни министърът.

Вече е предоставено проектирането на автомагистралата Русе – Маказа, която би трябвало да свързва три автомагистрали. Одобрен е Подробен устройствен план за пътя Русе – Велико Търново, подписан е и договорът за инженеринг.

„ Всичко, което се е случвало в Министерство на регионалното развитие през последните 10-12 година, е било политика без политики и говорене без планове. За 12 година са издигнати към 20% от нужните автомагистрали. Много говорене, малко асфалт “, разяснява арх. Шишков. Той уточни, че това се е случвало и в пътищата, и във ВиК бранша.

По повод дългогодишният проблем с безводието на град Омуртаг Шишков напомни, че има основан ВиК холдинг и в него има пари. „ Но ВиК - Търговище до момента не са кандидатствали и не са желали да бъдат финансирани от холдинга “, уточни той. Затова във вторник е поканил на работна среща в Министерство на регионалното развитие всички заинтригувани страни в търсене на решение с остарялата ВиК мрежа и с дефицита на водоизчточници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР