Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал премиера Николай

...
Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е сезирал премиера Николай
Коментари Харесай

Регионалният министър сезира премиера за съмнителни адресни смени преди изборите

Министърът на районното развиване Андрей Цеков е сезирал премиера Николай Денков за " извънредно огромен брой " смени на адресна регистрация преди локалните избори на 29 октомври. Това оповестява министерството до медиите на 17 октомври вечерта след инспекция на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО). Срокът за гласоподаване по сегашен адрес изтече на 14 октомври, само че защото за гласоподаване за кметове и общински съветници се изисква уседналост от шест месеца, посочването на сегашен адрес следваше да се направи до 28 април.

" В рамките на процеса по подготовка на изборните описи е установено, че в общо 343 обитаеми места, в които се избира кмет на кметство, има необикновен растеж на регистрациите по сегашен адрес и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес ", оповестява районното министерство.

Институцията показва, че става дума за най-вече за най-малките обитаеми места, където се гласоподава за кмет на кметство: " При подобен висок % на спомагателни лица в гласоподавателите описи това би трансформирало съществено изборните резултати в тези обитаеми места, и ако регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване ", изяснява министерството. И отличава следните обитаеми места като изключително рискови:

В село Сигмен (Карнобат), където при население от 245 поданици с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 147, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 156.

В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни поданици новорегистрираните по сегашен адрес са 112, а настояванията за гласоподаване по сегашен адрес - 132.

В село Чирен (Враца) с население 1055 поданици с изборни права новорегистрираните по сегашен адрес са 319, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес - 560.

В село Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по сегашен адрес са 285, а подалите претенции за гласоподаване по сегашен адрес - 482.

В известието до медиите от районното министерство се показва, че министърът не може да ревизира случаите, тъй като това е пълномощие на регионалните шефове при подаден сигнал.

Министерството на районното развиване популяризира цялостен лист с обитаемоте места с извънредно доста смени в адресната регистрация и подадени заявки за гласоподаване там.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР