Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор

...
Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор
Коментари Харесай

Съюзът юристите: Правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор

Министърът на правораздаването може да желае премахване на основния прокурор от поста му. Това е записано на Съюза на юристите в България, заяви lex.bg. То е подадено по дело пред Конституционния съд (КС), формирано Янаки Стоилов.

До делото по Конституционен съд се стигна, откакто Стоилов да в профил Иван Гешев от поста му. Съдебните кадровици обаче отхвърлиха да преглеждат настояването с претекста, че правосъдният министър няма пълномощие да прави такова.

Съюзът на юристите обаче е на противоположното мнение. В мнението им е записано, че както основният прокурор, по този начин и ръководителите на върйовните съдилища са настоящи магистрати и затова министърът може да желае освобождението им от служба.

" Същевременно няма парламентарен текст, който да разрешава пояснение в тенденция, че това министерско пълномощие не може да бъде осъществено във връзка с " тримата огромни " в правосъдната система, при положение, че някой от тях е позволил " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ". Няма конституционно (а и законово) съображение да се одобри, че ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор са изключени от кръга на магистратите, във връзка с които министърът на правораздаването може да изиска освобождението им от служба ", написа в него.

Стоилов изиска отстраняването на Гешев на база отчет, подготовен от вътрешния министър Бойко Рашков. В него бяха посочени няколко нарушавания – на Закона за СРС с общественото разпространение на записи от подслушани диалози с присъединяване на президента Румен Радев, както и такива на хазартния необут Васил Божко с депутата Александър Паунов. Твърдеше се още, че основният прокурор е нарушил закона с акцията в президентството, както и презумпцията за невиновност с изявления по следствия. До разискване на тези нарушавания въобще не се стигна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР