Министърът на правосъдието Крум Зарков най-после призна, че законодателните му

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков най-после призна, че законодателните му
Коментари Харесай

Крум Зарков: До края на този парламент няма да бъде приет механизъм за главния прокурор

Министърът на правораздаването Крум Зарков най-сетне призна, че законодателните му хрумвания за следствие на основния прокурор претърпяха крах. Причината е - тяхна противоконституционност.

 

" Днес дефинитивно стана ясно, че в настоящето национално заседание няма депутати, които да одобряват механизъм за следствие на основния прокурор. Никога не е било въпрос на време ".
Това съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков на ексклузивен брифинг.
Отговорът му идва, откакто през днешния ден депутатите от Комисията по правни въпроси го разкритикуваха, че желае Народното събрание да е гумен щемпел на служебния кабинет. И макар изключително свиканото съвещание от Радомир Чолаков по този начин и не се стигна до гласоподаване на второ четене на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за правосъдната власт, с цел да може те да влязат в оставащите два работни дни на 48-то Народно заседание. Причината е - неспазването на процедурата.

 

Зарков беше упрекнат от Радимор Чолаков, че упражнява напън върху Народното събрание в опит за изнасили Конституцията.

" Бях упрекнат, че съм упражнил напън. Вярно е. Натисках като народен представител, натисках като протестиращ, натискам като миннистър. И ще продължа, до момента в който страната се трансформира в правова страна и такава, в която никой не е над закона. Този напън би трябвало да продължи, тъй като без напън няма да стане ", безапелационен бе Зарков.

Той счита, че законопроектът ще бъде признат, тъй като е значим за хората. Това би станало в идващия парламент - " Следващото Народно заседание ще бъде насила да го гледа и да го одобри. Не се подлъгвайте по разнообразни купешки изречения. Малко не доближи, само че не време, а воля, която скоро ще бъде реалност ", съобщи Зарков.

Зарков е сигурен, че даже и различен длъжностен министър на правораздаването да заеме поста, измененията в Наказателно-процесуален кодекс още веднъж ще са приоритет. Силите, които желаят промяната в идващото Народното събрание, ще надделеят, само че ще загубим още няколко месеца, които са скъпи, акцентира правосъдният министър.

 

По думите на Зарков единствено в последния месец най-малко 8 дни били изгубени с процедурни хватки в Народното събрание. И въпреки и Народното събрание да е съумял да направи значими неща, не е намерил силата в себе си да одобри измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

 

Промените в законодателството са обсъждани и в Съединени американски щати по време на среща на върха за демокрацията.

 

Истината е, че импортираните от Министерство на провосъдието законодателни оферти за въвеждането на така наречен „ механизъм за следствие на основния прокурор “ и за промени в Наказателно-процесуален кодекс безусловно взривиха юридическата общественост в България поради съществени подозрения за тяхната противоконституционност.

 

Идеята на Зарков и екипа му арбитър да проверява който и да било, бил той и основния прокурор или заместниците му, без да се създадат конституционни промени.

Главният прокурор и в този момент може да бъде разследван и може да бъде повдигнато обвиняване от всеки един български прокурор при съществуване на обстоятелства и условия, че той е направил закононарушение. Главният прокурор все още може да бъде отхвърлен с 2/3 от гласовете на Висш съдебен съвет.

 

По време на разискването на законопроекта в Правна ковисия Върховният касационен съд е дал мнение в размер на 23 страници, в което безусловно няма член от законопроекта, който да не е разгласен за противоконституционен. Подчертано е, че е противоконституционно човек, който е отвън системата на прокуратурата, да реализира прокурорски функционалности.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР