Министърът на отбраната Тодор Тагарев разкри каква помощ ще окажем

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев разкри каква помощ ще окажем
Коментари Харесай

Министър каза какво ще изпратим на Украйна

Министърът на защитата Тодор Тагарев разкри каква помощ ще окажем на Украйна.

" Веднага след встъпването ми желаех отчет от военното управление. Оказа се, че към момента имаме материални средства, които са, техническият термин е извънщатни, към които Украйна демонстрира интерес. " Това сподели в изявление за " Свободна Европа " министърът на защитата.
-->
" На този стадий аз особено виждам на тях - да окажем помощ на Украйна, каквато да не е безусловно нужна на Българската войска за нейната подготовка и подготвеност за деяние в някаква по-сложна обстановка, в случай че това се наложи. Това са най-лесните решения ", безапелационен бе той.

" Помощта за Украйна не минава единствено през муниции и въоръжение. Тя минава и по доста други способи. България е приела да готви така наречен бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво ниво на здравна подготовка, които да могат да оказват някаква първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна по кое време и по какъв начин да стартираме осъществяването на този ангажимент, който е също по този начин скъп. Още от 2014 година ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този вид помощ. Има доста други способи да се оказва помощ на Украйна, не е единствено с муниции ", изясни Тагарев.

" Някои наши съдружници безусловно са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че в случай че Украйна отбрани себе си, това е най-хубавата отбрана и за нас. А ние действаме по този начин и продължаваме да действаме по този начин - да осигурим на армията ни да работи и да даваме това, което е отвън тези потребности. Дори не сми стигнали до въпроса - можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни ", продължи министърът.

Помощта по идващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата " само че са единствено неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни ".

" Това, което ми рапортуваха за първия пакет е, че въпреки да става дума за остарели системи от въоръжение като тактико-технически характерности, украинската страна е доста удовлетворена от тяхното техническо положение. Докладваха ми, че някои наши съдружници са били извънредно сюрпризирани от това, което сме дали на Украйна ", изясни той.

" Все още това, което даваме е в период на валидност. Украинците са подготвени да одобряват някои въоръжения и муниции, които са им доста нужни, даже да не са в изцяло работно положение, тъй като те разполагат с ремонтен потенциал, с цел да ги доведат до положение на потребление. Но главното, което сме давали, е изцяло годно за потребление ", увери той.

" Нелогично и неясно " назова Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се причисли към общата поръчка на муниции за Украйна.

Проспахме опцията за триъгълни покупко-продажби, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР