Министърът на отбраната Петер Гайдош заяви това след предупреждения, че

...
Министърът на отбраната Петер Гайдош заяви това след предупреждения, че
Коментари Харесай

Словакия отлага замяната на изтребителите си със западни

Министърът на защитата Петер Гайдош съобщи това след предизвестия, че забавянето може да удължи зависимостта на страната от Русия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Централноевропейската членка на НАТО договаря с няколко компании за подмяна на застаряващите си съветски изтребители МиГ-29.

Гайдош загатна като разновидности американските изтребители Ф-16 и шведските Грипен. Последните се употребяват от Унгария и Чехия.

Очакваше се Словакия да вземе решението си до края на този месец, само че Гайдош сподели, че то ще се отсрочи.

"Трябва да модернизираме сухопътните сили, които са гръбнакът на армията ни. Докато заменяме детайли от военновъздушните си сили, сухопътните сили не са обновявани от десетилетия ", сподели той.

Очаква се Словакия да изразходва 6,5 милиарда евро до 2030 година за модернизиране на армията си. Това се възнамерява в тактика на министерството на защитата, която бе оповестена предходната седмица и ще се разисква през първата половина на 2018 година

Предвижда се разноските за защита да набъбнат от 1,1 на 1,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година и на 2 % от Брутният вътрешен продукт през 2024 година

Миналия месец министър председателят Роберт Фицо съобщи, че Словакия би трябвало да избере "европейско решение " за армията, в случай че желае да е част от по-тясно интегрираната вътрешност на Европейски Съюз.

Гайдош, който е от националистичната евроскептична Словашка национална партия е подложен на критика от съдружните си сътрудници - лявоцентристите от "Смер " на Роберт Фицо и центристката партия "Мост ", че забавянето на договорката на изтребителите може да удължи зависимостта на Словакия от Русия.

"Ако финансовото министерство и държавното управление провиснал пари за всички планове, сме подготвени да приключим договарянията и да сключим договорката " за нови изтребители, сподели Гайдош.

Словакия има с Русия контракт за поддръжка за своите 12 МиГ-29 до есента на 2019 година Ако тя не поръча скоро нови изтребители, ще би трябвало да удължи периода на това съглашение, защото доставката на нови самолети лишава от 18 до 24 месеца, отбелязва Ройтерс.

"Удължаването на контракта за МиГ-29 е План Б, а проект А е пазаруването на нови изтребители. Ще приема единствено проевропейско или проатлантическо решение " за замяната им, сподели Гайдош.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР