Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде оставка след

...
Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде оставка след
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Япония подаде оставка

Министърът на защитата на Япония Томоми Инада подаде оставка след поредност от обвинявания, поради прикриване на ежедневните отчети за японските войски, ситуирани в Южен Судан в миротворческия контингент на Организация на обединените нации, оповестиха организациите, представени от Българска телеграфна агенция. Оставката е тежък удар против държавното управление на премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг стремително пада след серия от кавги.

Оставки са връчили също основният секретар в министерството на защитата Тецуро Курое и началникът на генералния щаб на въоръжените сили военачалник Тошиа Окабе, заяви ДПА, като се базира на организация Киодо. Твърди се, че Курое стои зад самодейността да бъдат скрити от обществеността обстоятелствата от ежедневните отчети, които демонстрират, че миротворците са изложени на обилни рискове в Южен Судан.

Инада се смята за довереничка на премиера Абе, като беше считана и за негов евентуален правоприемник. Министърът-председателят заяви, че е приел оставката й, поднасяйки извинения на японския народ. Абе даде обещание също държавното управление да направи всичко допустимо за гарантиране на сигурността на страната и на нейното население.

Премиерът на Япония разпореди на министъра на външните работи Фумио Кишида да поеме по съвместителство и ресора министър на защитата до 3 август, когато ще разгласи още промени в държавното управление. Премиерът се надява с тези промени да усъвършенства рейтинга си, който е паднал под 30% в социологическите изследвания.

Япония изпрати бойци в Южен Судан през ноември 2015 година незабавно откакто ръководещата коалиция прокара закони, позволяващи на военните да вземат участие във войни в чужбина за първи път след Втората международна война. Критиците упорстват, че законите нарушават пацифистката конституция на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР