Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова Турция да

...
Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова Турция да
Коментари Харесай

САЩ призова Турция да спре да пречи на отбранителния план за Прибалтика и Полша

Министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър прикани Турция да спре да спре да пречи на отбранителния проект на НАТО за Прибалтика и Полша.

В изявление за " Ройтерс " преди срещата на върха в НАТО, Еспър предизвести Анкара, че " не всеки вижда заканите, които те виждат " и добави, че няма поддържа определянето на сирийските кюрди за терористи.

Той прикани Анкара да се концентрира върху по-големите провокации пред НАТО.

" Посланието до Турция... е, че би трябвало да продължим напред по тези проекти за реакция и това не може да бъде спирано от техните лични особени терзания ", изясни Еспър, до момента в който лети за Лондон.

" Единството на алианса, готовността на съюза, значи, че се фокусираме върху по-големите проблеми - по-големият въпрос е готовността на НАТО. И не всеки е подготвен да се подпише под техния (на Турция) дневен ред. Не всеки вижда заканите, които виждат те ".

НАТО се нуждае от публично утвърждение от всички 29 членове за проекта за възстановяване на защитата на Полша, Литва, Латвия и Естония против всяка опасност от прилежаща Русия.

Спорът преди на срещата на върха за 70-годишнината на алианса, е знак за дълбоки разделения сред Анкара и Вашингтон по всичко въпроси - от войната в Сирия до възходящите отбранителни връзки на Турция с Русия.

Турция желае НАТО публично да признае кюрдските милиции, главният съставен елемент на подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили за терористи и се гневи, че съдружниците й са оказали поддръжка на милициите.

Анкара упрекна Вашингтон за сегашната невъзможност.

На въпрос дали Вашингтон може да се съгласи да дефинира милициите за терористи, Еспър отговори: " Не бих подкрепил това ".

" Ще се придържаме към позициите си и мисля, че и НАТО ще го направи ", изясни Еспър.

Проблемът е най-новият източник на борба сред съдружниците от НАТО, които се карат и за закупуването от Турция на съветските системи С-400, които съгласно Вашингтон са несъвместими със отбраната на НАТО и съставляват опасност за американските F-35.

През юли Вашингтон съобщи, че отстранява Турция от програмата F-35 и предизвести за вероятни американски наказания.

Двама сенатори от Съединени американски щати притиснаха администрацията на Тръмп в понеделник да наложи наказания на Турция поради закупуването на съветската система за противоракетна защита и обявиха, че неизпълнението на това е изпратило " ужасяващ сигнал ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР