Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез заяви,

...
Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез заяви,
Коментари Харесай

Скандал в Босна: Има ли руски лагери за обучение на паравоенни в Република Сръбска?

Министърът на защитата на Босна и Херцеговина Зукан Хелез съобщи, че на територията на босненската Република Сръбска има „ военни лагери за образование на паравоенни обединения, водени от хора от Русия “, заяви районната телевизия Ен 1.

„ Локализирани са, следим ги и можем елементарно да ги отстраняваме “, означи той пред медията и добави, че образованието там е „ полулегално “, а броят на участниците варира.

Хелез акцентира, че за това е известена и интернационалната общественост.

Министърът на външната търговия и икономическите връзки на Босна и Херцеговина Сташа Кошарац изиска от председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо да свика незабавно съвещание на комисията по разузнаване.

Искам незабавна среща , с цел да можем дружно с управлението на босненската работа за разузнаване да потвърдим достоверността на изказванията на министър Хелез и да получим формалното мнение на службата “, уточни Кошарац.

Той добави, че негово „ право и обвързване “ е да потърси от съответните органи информация за изказванията на министъра на защитата.

„ Много е рисково, когато министър на защитата, без никакви доказателства, обществено изрича такива изказвания по адрес на Република Сръбска. Това може да се дефинира като предизвикателство на национална нетърпимост и боязън. С такива дейности той въобще не способства за стабилността в Босна и Херцеговина “, разяснява още Кошарац.

Босна и Херцеговина е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик непрекъснато приканва за обособяване на сръбската съставка от Босна. Додик е изправен пред наказания от страна на Съединени американски щати и Англия поради политиката си, само че има поддръжката на Русия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР