Министърът на околната среда и водите Нено Димов отново се

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов отново се
Коментари Харесай

Министър Нено Димов посяга на парк Витоша

Министърът на околната среда и водите Нено Димов още веднъж се популяризира с опит да обслужи частни ползи за сметка на природата.

За това сигнализира сдружението за проучвателен практики - самодейност "Зелени закони ". Неправителствената организация е внесла и тъжба в съда против решението на екоминистъра за лишаване на 10 декара от територията на Природен парк "Витоша ".

Хората от от организацията подчертават на обстоятелството, че това се случва за първи път, откогато паркът е основан - през далечната 1934 година.

С това си решение министър Димов обслужва притежателите на два парцела на територията на парка. Вече стана ясно, че по-големият от двата парцела (7.9 декара) е благосъстоятелност на певицата Белослава. Притежателите на тези парцели от дълго време се пробват да се доберат до решение за изключването им от границите на парка,твърдят хората от екологичното съдружие, само че всички предишни министри са отказвали да трансформират границите на парка в интерес на частниците.

След бурни митинги на природозащитни организации против това посягане над парка, Димов е бил заставен да анулира личната си заповед. На процедура обаче тези му дейности дават съображение засегнатите да нападат в съда отдръпването на заповедта. Въпрос е какво ще бъде решението на съда по проблема.

Членовете на "Зелени закони " акцентират, че намаляването на площта на Природен парк "Витоша " не е минало през наложителното по закон публично разискване с жителите и юридическите лица, по този начин както повелява Административнопроцесуалният кодекс. Според тях то опонира също на три европейски наставления и на Закона за предпазените територии. Съгласно европейските наставления за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, само че защото това не е направено, на процедура първата заповед на министъра е нелегитимна.

Освен това екоекспертите показват, че с издаването й министър Димов е нарушил и Закона за предпазените територии, съгласно който опазването на природата в тези територии има преимущество пред другите действия в тях. Сред причините си те акцентират и обстоятелството, че според закона една предпазена територия би могла да бъде заличена, единствено в случай че по едно и също време са налице три предпоставки. Първата от тях е предпазената територия да е изцяло и необратимо унищожена или повредени, да не извършва предназначението си и да не може да бъде прекатегоризирана.

Сред претекстовете на еконачалника за понижаване на площта на парка е и този, че тя не отговаряла на условията за предпазена територия, не представлявала продължение на естествени екосистеми и нямала присъщи ландшафт и обекти на неживата природа.

В формалната си позиция екозащитниците акцентират, че в заповедта на министъра не се съдържат плануваните в Закона за предпазените територии предпоставки за изтриване. И че те освен не са съответстващи към законовите условия, само че са и несъстоятелни. Аргументите им почиват на обстоятелството, че двата парцела съставляват гора по смисъла на закона и това е открито във всички правосъдни разногласия. Дават и образец с решението на Върховния административен съд, от което излиза наяве, че и за двата парцела има създадени и признати проекти за застрояване. И само режимът на естествен парк Витоша, натрапен от Плана за ръководство, с който се не разрешава ново строителство в парка, не позволява тези проекти да бъдат осъществени и парцелите – застроени. Което на процедура значи, че със заповедта си министърът е премахнал рестриктивните мерки, които статутът на естественият парк постанова върху двата парцела и е основал опция те освен а бъдат застроени, само че и в тях да се добиват потребни изкопаеми по открит прийом, както и да се прави гола сеч.

От "Зелени закони " акцентират, че министър Димов основава рисков казус за лишаване на територии от площта на Природния парк "Витоша ", който може да окуражи и други притежатели на парцели там и вложители да изискат и техните парцели да бъдат извадени от територията му и да стартират строеж на първокласни парцели в планината.

Природен парк "Витоша " е основан преди 85 години и в никакъв случай до момента нито едно държавно управление не си е разрешавало да понижава територията му, акцентират екозащитниците и показват вярата си съдът да пресече опцията за реализация на сходни решения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР