Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповеди

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповеди
Коментари Харесай

Обявяват пет нови защитени територии у нас

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповеди за оповестяване на пет нови предпазени територии: предпазените местности „ Миладиница ”, „ Остров Тимок ”, „ Река Белица ”, „ Поречие на река Ботуня “ и естествената забележителност „ Бабу́ ”, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Защитена околност „ Миладиница “ (община Сандански) е с повърхност над 16 дка и се афишира за запазване на натурален естествен комплекс по поречието на река Лебница и екземпляри със забележителни размери от източен чинар (Platanus orientalis).

Под отбрана е към този момент и местността „ Остров Тимок “ от над 6 декара (в землището на с. Връв, община Брегово) за запазване местообитания на застрашени, редки и уязвими водолюбиви и водоплаващи птици, които гнездят по Дунавските острови. Това са огромен корморан (Phalacrocorax carbo), дребен корморан (Microcarbo pygmeus), сива чапла (Ardea cinerea), дребна бяла чапла (Egretta garzetta) и лопатарка (Platalea leucorodia). Територията е с присъщ речен ландшафт, включително заливни гори, които са уместно място за отмора на консервационно значими типове птици и евентуално място за тяхно гнездене.

Обявена е и предпазена околност „ Река Белица ” (в землищата на с. Белица, община Трявна), ситуирана на 542 декара. Ще опазва популациите на предпазени и застрашени от изгубване типове като поточен рак (Austropotamobius torrentium), видра (Lutra lutra), жълтокоремна бумка (Bombina variegata), бисерна мида (Unio crassus), балканска кротушка (Romanogobio (Gobio) kesslerii), дребна кротушка (Romanogobio (Gobio) uranoscopus), балкански щипок (Sabanejewia balcanica) и други Тук скъпи са и консервационно значими крайречни гори с присъединяване на елши (Alnus spp.) и планински явен (Fraxinus excelsior).

Четвъртата предпазена околност е „ Поречие на река Ботуня “ е на близо 346 декара в землищата на с. Охрид и с. Палилула, община Бойчиновци. Целта на запазване е част от поречието на река Ботуня като местообитание на 22 типа риби и един тип бозайник - видра (Lutra lutra), по Закона за биологичното многообразие, както и територия с присъщ и незабравим ландшафт.

Природна забележителност „ Бабу́ “ се простира върху към 290 декара (в землищата на с. Средогрив, община Чупрене и с. Гюргич, община Ружинци, област Видин) и се афишира за запазване на присъщи скални формирания от червен пясъчник, скални стени и колони, които оформят незабравим обект на неживата природа с благоприятни условия за развиване на познавателен туризъм.

Редица други предпазени територии също са в процедура за оповестяване. С тези нови решения за по-малко от 8 месеца актуалното управление на Министерството на околната среда и водите разгласи като повърхност повече предпазени територии в сравнение с предходните 8 държавни управления, взети дружно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР