Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат

...
Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат
Коментари Харесай

Нестандартен метод за понижаване цените на жилищата

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум разгласи, че Турция ще преустрои 4 милиона квадратни метра офиси в цялата страна в жилищни здания. Това ще е еквивалент на 50 000 нови жилища. Целта е пазарът да се оправи с възходящите цени на жилищата и наемните цени. Към момента единствено м Истанбул има 1,5 милиона квадратни метра офиси, които остават неизползвани заради строителни остатъци.

Наредбата, оповестена в Държавен вестник, дефинира периода за превръщане на офисите в жилища – до 1 юли 2023 година Самостоятелни единици от здания в развой на създаване или регистрирани като офиси, само че към момента неизползвани, ще бъдат преустроени в жилища.

Търсенето на жилища в Турция продължава да нараства, само че предлагането изостава, което води до повишаване на цените на парцелите. Силното търсене се движи от частни купувачи и вложители, които се пробват да се възползват от горещия жилищен пазар, както и от възходящото население.

Но лимитираните доставки покачиха цените и жителите се борят да намерят налични жилища за наемане или закупуване. Освен това броят на разрешителните за градеж остава невисок, макар лекото възобновяване от спада през 2019 година, защото строителите се борят с дефицит и по-високи цени на материалите.

Продажбите на жилищни парцели обаче порастват макар високите разноски по заемите и стремглаво растящите цени. Твърди се, че търсенето на жилища в Турция е достигнало 800 000 единици годишно, спрямо предлагането, което се движи към 550 000 единици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР