Министърът на културата Найден Тодоров, неговият предшественик проф. Велислав Минеков,

...
Министърът на културата Найден Тодоров, неговият предшественик проф. Велислав Минеков,
Коментари Харесай

Найден Тодоров и Велислав Минеков откриха заедно изложба

Министърът на културата Найден Тодоров, неговият предходник проф. Велислав Минеков, който в този момент е консултант по просвета на вицепремиера и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров и проф. Мелихат Тюзюн, декан на Факултета за изящни изкуства на Тракийския университет в Одрин, откриха през днешния ден в изложба „ Средец “ експозицията „ Балкански изложения III “, представяща произведения на преподаватели и студенти от Факултета по „ Изящни изкуства “ на Тракийския университет в Одрин.

„ Щастлив съм да Ви посрещна с добре пристигнали на актуалната галерия. За нас е голяма наслада, че можем да изпълним тази експозиция и това би трябвало да е продължаваща и в бъдещето взаимна самодейност. Пожелавам в тези сложни времена на младежите от университета в Одрин да имат доста триумфи в активността си и творчеството им да бъде отсега нататък познато в Турция, в България и на всички места по света “, сподели министър Тодоров и пожела триумф на изложбата.

„ Щастлива съм да бъда тук и изричам благодарности на министъра на културата и на проф. Минеков. Подобни изложения са доста значими за културното съдействие сред България и Турция “, сподели проф. Тюзюн.



Проф. Минеков, който е преподавал в Тракийския университет, се обърна към студентите с думите: „ Аз бях част от Вас, нося Ви в сърцето си, благодаря на министър Тодоров за съдействието, с цел да се случи това събитие през днешния ден! “.

Благодарение на партньорството сред плана „ Балкански Изложби “ и Министерството на културата, феновете на образните изкуства в София ще могат да се срещнат с общо 42 произведения на 38 преподаватели и студенти с техните истински тематики в разнообразни специалности като „ Живопис “, „ Скулптура “, „ Графика “ и „ Фотография “. Изложбата е проведена като част от декларираното предпочитание за разширение на съдействието сред България и Турция в областта на културата.



Първата демонстрация от серията „ Балкански изложения “ е открита във Велико Търново през 2019 година, а „ Балкански изложения II “ – във Варна през предходната година.

Преподавателите, които вземат участие със свои работи в изложбата за турско-българско изкуство и другарство, са: Али М. Байрактароглу, Айхан Четин, Башар Хатърназ, Байбора Темел, Бегона Родригес Руеда, Джан Йозал, Дениз Баяв, Дениз Гьокдуман, Елиф Карааслан, Ерджан Йълмаз, Ферит Язъджъ, Гьокхан Темизел, Халил Фърат Уйсал, Илтер Алкан, Керем Ишджаноглу, Корал Илхан, Кюбра Йълдъз, Мелихат Тюзюн, Мустафа Хайкър, Рукен Аслан, Семих Одунджу, Зехра Атабей и Зерин Пехливан.

В екзпоцията вземат участие произведения и на студентите магистри Бурак Уянмаз, Бусе Фулюрия, Джихан Атъджъ, Дуйгу Абатай, Фуркан Йозтекин, Гьокнур Явузджан, Гюрай Уйгун, Импрахим Мацир, Ирем Кочан, Нурдан Джошкун, Рахиме Тюркоглу, Седанур Шимшек, Сехер Йозджан, Серпил Кара и Шериф Аслан.

„ Балкански изложения III ” ще бъде отворена за феновете на изкуството до 4 април 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР