Министърът на културата Боил Банов и посланикът на Франция у

...
Министърът на културата Боил Банов и посланикът на Франция у
Коментари Харесай

България и Франция подготвят съвместни културни проекти

Министърът на културата Боил Банов и посланикът на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин разискаха взаимни планове на среща в Министерството на културата.

Една от концепциите е основаването на европейски център за изкуства на остров " Св. Св. Кирик и Юлита " край Созопол . Министърът на културата уточни, че за реализирането на този план страната ни разчита на френските специалисти.

Центърът е част от мрежата, която свързва " Лувъра " в Париж с " Лувъра " в Абу Даби.

Посланик Робин посочи, че д вете страни към този момент са осъществили дружно редица начинания в региона на културата и ще се радва тази да бъде една от тях. От своя страна министър Банов я предложения да посети острова и да се запознае на място с мащаба на плана.

По време на срещата министър Банов акцентира, че ще разчита на поддръжката на Франция за сполучливото развиване на общите планове, измежду които размяната на изложения със международния музей " Лувър " и центъра " Жорж Помпиду ". Експерти от двете страни приготвят галерия с работно заглавие " Светлини и сенки - изкуство и просвета в България през XVI - XVIII век ", както и галерия в границите на план за основаване на " Колекция българско авангардно и модерно изкуство ".

Сред тематиките на срещата бяха и благоприятни условия за регламентиране на съдействието в региона на киното посредством Споразумение за копродукции сред България и Франция.

По думи на френския дипломат 2020 година се обрисува като извънредно богата за съдействието ни.

Министърът и френският дипломат разискаха и продължаването на плана " Пловдив - Европейска столица на културата ". Беше разисквана и самодейността " Културен сезон ", в границите на която стои опцията за провеждането на Дни на България във Франция през 2025 година

Френският дипломат даде висока оценка за развиването на културната политика на България и изрази убеденост, че ефикасното съдействие сред двете страни ще продължи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР