Министърът на икономиката , на туризма и зам.-министърът на културата

...
Министърът на икономиката , на туризма и зам.-министърът на културата
Коментари Харесай

Три министерства обединяват усилия за развитието на креативни индустрии

 Министърът на стопанската система, на туризма и зам.-министърът на културата Борислава Танева организираха среща, на която разискаха опцията за сключване на съглашение, в което да се обединят напъните на трите министерства за развиването на изобретателни и рекреативни промишлености.

Целта му е да се създаде рамка за продължително административно взаимодействие, съвместен продан на информация и основаване на ефикасен механизъм за съгласуваност сред страните. На срещата се договориха съответни стъпки и дейности за реализирането на взаимна активност за приоритизиране на тези промишлености, която да усъвършенства достъпа и опциите за финансиране в културния, твореския и рекреативен бранш.

" Предлагаме реформаторски метод към културните, креативните и рекреативните промишлености. Идеята е да създадем работещ механизъм с съответни стъпки и дейности, с цел да приоритизираме тези промишлености “, съобщи икономическият министър. По думите й те са предпочитани в идващия програмен интервал, както и в Иновационната тактиката за умна специализация 2021-2027, в тях капацитета за напредък е максимален и следва там да бъде ориентирана поддръжката.

" Иновационната тактика за умна специализация би трябвало да добие нови измерения. Дигитализацията, изкуственият разсъдък и нововъведенията откриват пред нас напълно нови благоприятни условия за развиване – като да вземем за пример да изградим виртуална действителност, която да пресъздава културно-историческото ни завещание “, уточни министърът на туризма доктор.

Тя посочи, че у нас има огромен запас и многообразие от туристически артикули, доста археологически, етноложки, исторически забележителности, религиозни обекти и културни институции – музеи, галерии, читалища и доста събития, свързани с нематериалното завещание, които се организират целогодишно.

" В България целогодишно има богат културен, събитиен, фестивален туризъм, които притеглят доста гости и по едно и също време с това обгръщат необятен набор от действия в областта на изкуството, културното завещание и културните и креативните промишлености. В рамките на тази среда, с присъединяване си туристите и локалното население сами основават просвета и се трансформират в същинска част от нея, като привнасят и добавена стойност към този " креативен “ туризъм “, акцентира министър Балтова.

По време на срещата страните показаха убеждението, че интензивното взаимоотношение сред стопанска система, просвета и туризъм, съставлява мотор за икономическия напредък на България и е належащо усилване на координацията посред им. Предстои сключване на съглашението, с което трите министерства поемат явен ангажимент, въз основа на интегриран метод, който да подсигурява устойчиви условия за актуалните и бъдещите изобретателни и рекреативни промишлености.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР