Министърът на енергетиката Александър Николов определи като основен приоритет за

...
Министърът на енергетиката Александър Николов определи като основен приоритет за
Коментари Харесай

Александър Николов определи основните приоритети в енергийната система

Министърът на енергетиката Александър Николов дефинира като главен приоритет за енергийната система прозрачността и отчетността.

"Дори за настоящите разисквания и решения от страна на КЕВР моето мнение е, че би трябвало да бъдат много по-детайлно комуникирани, коментирани и обосновани с всички наранени страни ", сподели той на срещата Powers Summit, наречена "Българският Давос ", проведена от фондацията Webit и от Атлантическия клуб в България.

По тематиката за въглищните райони министърът увери, че ще се работи за ефикасни решения, които ще бъдат преди всичко насочени към хората.

За Плана за възобновяване и резистентност в отрасловата част министърът уточни, че ще разчита на представителите на бизнеса за намиране на най-балансираното, сполучливо и оптимално решение.

"Колкото по-бързо успеем да се оправим с провокациите от страна на Европейска комисия, толкоз по-бързо ще успеем да приведем инструментите във допустимо най-хубаво осъществяване, което ще докара до по-сериозни резултати за нас ", добави министърът.

Той пое ангажимент да се усъвършенства връзката с бизнеса в посока разяснение на европейските принадлежности на наличен език.



Темата "Енергетика " е последният крайъгълен камък за решение на ребуса по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да бъде той признат, сподели някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов по време на полемиката. Той уточни, че единствено с осведомен разговор можем да намерим вярната национална позиция по зеления преход и добави, че би трябвало да се отчетат и дейните европейски диалози по въпроса.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев съобщи, че зеленият преход, декарбонизацията на България, цифровият преход би трябвало да са в топ целите на страната. Той уточни, че има потребност от нова Национална енергийна тактика, нов интегриран проект "Енергетиката и климат ", с цел да се придвижат всички изостанали планове и визии за това по какъв начин бързо да отговорим на новите провокации пред страната ни.

Председателят на БСК предложи по тематиката за зеления преход и по самодейността на Европейска комисия "Готови за цел 55 " да се сътвори интернет платформа, на която на наличен език да бъдат разяснени опциите и условията пред българските бизнесмени. Той подсети резултатите от годишната анкета на БСК, в която повече от половината компании настояват, че не им е известно какво значи Зелена договорка и самодейността "Готови за цел 55 ".

Стоян Ставрев от КРИБ приказва за нуждата от това със средства по Плана за възобновяване и резистентност да се планува опцията за цифрово обучение и повишение на цифровите умения на работещите в предприятията. Засега средства са планувани единствено за безработни и за хора в неравностойно състояние, приключили обучение.

Иван Митев - изпълнителен шеф на Българската минно-геоложка камара, сподели, че страната се нуждае от одобряване на построената устойчива индустриална екосистема, с която разполага, като за задачата е нужно възстановяване на законовата рамка и привличане на нови вложения.

Председателят на Асоциацията на индустриални капитал в България Васил Велев посочи, че България има добър народен проект за възобновяване и резистентност. "Той би трябвало да бъде отстояван, където е нужно поправен, само че би трябвало да стартира осъществяването на плановете и на промените, залегнали в него ", акцентира Велев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР