Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос

...
Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос
Коментари Харесай

Петков и Мицотакис пуснаха символично газа по интерконектора IGB

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му сътрудник Кириакос Мицотакис участваха в гала по привършване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB).

Домакин на събитието беше една от газоизмервателните станции в гръцкия град Комотини, а в нея двамата премиера пуснаха алегорично газа да тече по трасето, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Очаквам от началото на август към този момент да тече азерската газ “, означи Петков пред българските публицисти. Според него, реализацията на този план ще промени енергийната карта на района и ще способства за действителната енергийна диверсификация на страната ни.

Като „ основен енергиен мост “, сплотяващ севера и юга, дефинира интерконектора гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Той добави, че планът е значим и за двете страни, допринасяйки за тяхното доближаване.

От средата на юни текат първите проби по цялата дължина на интерконектора с действителни количества газ. Паралелно с довършването на строителните и пусково-тестовите действия следва да се изпълнят и редица административни процедури до въвеждането му в комерсиална употреба.

На 1 юли, след авансово координиране с Европейската комисия, регулаторните органи на Гърция и България издадоха публично взаимно решение, с което плановата компания ICGB е сертифицирана като самостоятелен метафоричен оператор.

На събитието през днешния ден участваха още министърът на енергетика на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и енергийните министри на България и Гърция – Александър Николов и Костас Скрекас.

Въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция – България ще се осъществя след привършване на наложителните административни процедури, като дотогава страната ни ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ на краткотрайната точка на доставка – Неа Месемврия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР