Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку съобщи в четвъртък вечерта в

...
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку съобщи в четвъртък вечерта в
Коментари Харесай

Ниските пенсии в Румъния ще се повишат след преизчисляване

Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку заяви в четвъртък вечерта в ефира на частната телевизия Румъния ТВ, че от началото на 2024 година ниските пенсии ще се покачат след преизчисляване, до момента в който високите пенсии ще останат същите, съобщи за Българска телеграфна агенция румънската организация Аджерпрес. Чолаку прикани пенсионерите да сравнят размера на фишовете си със междинната за страната пенсия.

„ Това, което ме тормози е, че постоянно приказваме за пенсионерите като че ли са задължение. (…) Някои хора получават по 1500 румънски леи (около 590 лева) месечно и постоянно, когато се приказва за бюджета, се появява въпросът от кое място ще бъдат набавени те. Но какъв е казусът ви с пенсиите? Дори Европейската комисия ни посъветва: „ Направете нещо по въпроса, тъй като пенсиите са прекомерно ниски “. Затова имаме покачване от 13,8 % от 1 януари 2024 година и преизчисляване на пенсиите от 1 септември. Чрез преизчисляването ниските пенсии ще се покачат, а огромните ще останат същите. Хората са се пенсионирали при разнообразни законови условия. Има прекалено много неравноправие и ние се опитваме да променим това с новия закон за пенсиите, приключен тази година – опитваме се да премахнем това неравноправие “, сподели Чолаку.

Журналисти попитаха Чолаку по отношение на несъответствията сред елементарните пенсии и пенсиите, които получават пенсионери от правосъдната система, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Не мога да трансформира нищо от предишното. Настоящето е следствие от предишното. Какво можем да създадем в този момент? (…) Ниските пенсии ще бъдат преизчислени. Не мога да лиша някого от право, добито в предишното, нямам тези пълномощия, не е конституционно. Специалните пенсии повече няма да се покачват. (…) Не мога да сравня пенсия от 40 000 румънски леи (15 700 лева.) с такава от 1500 леи. Достатъчно. Всеки от нас би трябвало да се огледа в огледалото, да види къде стои Румъния, каква е междинната пенсия в Румъния и каква е цената на фиша им “, акцентира Чолаку.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР