Министър-председателят на България Кирил Петков призова в понеделник надвечер гражданите

...
Министър-председателят на България Кирил Петков призова в понеделник надвечер гражданите
Коментари Харесай

Настана бъркотия къде трябва да се дарява за Украйна. Премиерът даде различни банкови сметки

Министър-председателят на България Кирил Петков прикани в понеделник привечер жителите към събиране на средства, с които Украйна да си закупи муниции. Той стори това в послание в профила си във " Facebook ".

Тепърва ще стане ясно дали това е следващ ексцентричен PR трик на премиера или пък сръчен ход, с цел да заобиколи отхвърли на съдружния сътрудник Българска социалистическа партия да се причисли към решението за оказване на военна помощ за Украйна. Но до момента в който се разбере това, историята с дарителската сметка за няколко часа нощес претърпя няколко промени.

" Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, само че и публично единение. В общественото пространство има доста крайни отзиви по тази тематика. Мисля, че е време да обърнем тази социална сила в действителни дейности! ", написа Петков първоначално.

След това той уточни като образец редица европейски страни, които са пратили към този момент военна помощ за Украйна, без това да докара до оповестяване на война от страна на Русия - Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия.

Петков предложи своето решение и вметна, че персонално той към този момент е дарил една своя заплата: " Докато достигнем този политически консенсус, като жители на България, които имат вяра, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на муниции. Затова откривам обществена акция за набиране на финансов запас, който да бъде възложен на украинското държавно управление. Призовавам всеки български жител, който в действителност желае да помогне на Украйна, да подари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са сложни, време е Facebook постовете да се трансфорат в средства за Украйна. "

Заедно с това министър председателят разгласи и дарителска сметка, като разгласи в умозаключение: " Държавата сме всички ние и всеки би трябвало да се усеща, че може да бъде част от решението ". Петков не посочи чия е самата сметка каква е, а инспекция на " Сега " сподели, че става въпрос за банковата сметка на Министерството на защитата на Украйна. Но 7 часа по-късно министър председателят редактира поста си във Facebook и разгласява нова сметка на украинското Министерство на защитата. Все още виси въпросът на коя сметка е превел министър председателят заплатата си.

Новопосочената сметка е за логистика и медицински потребности на украинската войска, както и първата. Но в текста на премиера става дума за муниции.

Към 23 ч. в понеделник се намеси и украинското посолство в София, което разгласява втората, посочена от Петков сметка, плюс още една в българската Асетбанк. Смяната на една украинска сметка с друга се наложило, тъй като първата фигурираше в уеб страницата на украинското посолство в Нигерия и от това потеглиха спекулации във Facebook, че става дума за нигерийска машинация. Това стана ясно от обществен диалог на говорителката на държавното управление Лена Бориславова с абонатка на Facebook.



Предложението на премиера незабавно провокира реакции.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба утвърди самодейността.








Пет часа след поста на премиера се изрече Ивайло Мирчев от Демократична България - пръв от съдружните сътрудници зае неразбираема позиция.


Фейсбук/Иван Червенков Източник: Сега
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР