Министър-председателят на Армения Никол Пашинян обвини войските на Азербайджан в

...
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян обвини войските на Азербайджан в
Коментари Харесай

Премиерът на Армения обвини Азербайджан в нарушаване на границата

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян упрекна войските на Азербайджан в нарушение на границата сред двете страни и уволни министъра на защитата. Това съобщи организация Интерфакс.

Пашинян не разкри по кое време е станало нахлуването. На съвещание на Съвета за сигурност на страната обаче съобщи, че е освободил министър Аршак Карапетян поради случая и че висши чиновници го разискват от неделя насам.

ТАСС пък цитира публично известие на военното министерство на Азербайджан, съгласно което виновността е в арменската страна.

" Сутринта на 14 ноември са забелязали централизация на арменски войски и транспортни средства наоколо до сектора на границата в Лачин. Разположените в това направление елементи на азербайджанската войска започнаха незабавни ограничения, с цел да предотвратят нова провокация от арменска страна. В резултат арменските бойци бяха принудени да изоставен тази територия ", гласи известието.
 Русия и Армения разискаха Карабах година след примирието
Русия и Армения разискаха Карабах година след примирието

Продължават разногласията сред Армения и Азербайджан

за планинския район Нагорни Карабах - противоречива територия, която е била част от Азербайджан преди разпадането на Съветския съюз, само че е обитаема най-вече с етнически арменци - избухва през февруари 1988 година, откакто региона афишира отдръпването си от Азербайджанската руска социалистическа република.

През годините на няколко пъти спорът ескалираше, в това число през 2020 година, когато още веднъж имаше боеве.
 Илхам Алиев предлага на Армения мирни договаряния
Илхам Алиев предлага на Армения мирни договаряния

Нагорни Карабах е противоречивата точка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР