Министър-председателят Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на

...
Министър-председателят Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на
Коментари Харесай

Борисов връчи награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Вера Найденова

Министър-председателят Бойко Борисов връчи Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “ на проф. Вера Найденова, лекар на науките, критик и теоретик в региона на филмовото изкуство. Отличието се връчва за извънреден принос за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

„ Особено разчувствана съм, тъй като знам кои хора са получавали тази премия и за мен тя постоянно е била недостижима. Приемам я като знак на почитание и самопризнание на ролята на рецензията в художествената просвета “, съобщи професор Найденова при приемането на премията. Тя означи, че е посветила живота си на рецензията и любовта към българското кино, защото и до през днешния ден е твърдо уверена, че е належащо духовно противоборство против безвкусицата. „ Както и че хората постоянно ще имат потребност да огледат своите безредици и разсъждения в тези на експертите “, посочи проф. Найденова.

В рамките на церемонията министър председателят Борисов подчертава, че почетната премия през днешния ден получава персона с голям принос. „ Критиката дава опция на самите режисьори да мислят за идващите филми и върху това, което оферират. Радвам се, че българското кино се развива сега – страхотни и сериали, и филми, и актьори, и създатели имаме. Така, че за нас фактически през днешния ден е прекрасен празник “, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 година Тазгодишният ѝ притежател бе избран от жури с ръководител акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките. Носители на наградата са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров и други Миналата година оценката получи българският режисьор и сценичен възпитател проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Наградената през днешния ден на гала в Министерския съвет проф. Вера Найденова е родена в село Торос. Завършва българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “ и театрознание в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Доказаният ни критик и теоретик в региона на филмовото изкуство е персона със забележителен и автентичен принос за духовното развиване на актуалната българска просвета, един от най-компетентните експерти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл. Свидетелство за това са нейните книги като „ Актьори на българското кино “ (в съавторство с Иван Дечев), „ Човекът на екрана “, „ Керваните на киното пътуват “, „ Георги Георгиев-Гец “, „ Кино - познато и непознато “ и други, както и десетките публикации, рецензии, портрети, студии за българското и международно кино на страниците на профилирания и всекидневния щемпел у нас и в чужбина. Изключително стойностна е и дългогодишната ѝ работа като учител в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР