Министър-председателят Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния

...
Министър-председателят Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния
Коментари Харесай

Борисов се е съгласил ЕС да затвори изцяло АЕЦ Козлодуй

Министър-председателят Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, съгласно които цялата АЕЦ " Козлодуй ", а освен спрените дребни четири реактора, би трябвало да бъде изведена от употреба до 2027 година, написа вестник " Сега ". Централата има два огромни работещи реактора по 1000 мвт, за които Европейски Съюз не е поставял условия за предварително извеждане от употреба и които са гръбнак на българската енергийна система.

Въпреки това на страница 52 в Заключенията са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от Европейски Съюз за извеждане от употреба. Там се споделя: " С цел поддръжка на нуклеарната сигурност в Европа ще бъде отпуснато характерно подкрепяне за извеждането от употреба на следните атомни електроцентрали:... 57 млн. евро за „ Козлодуй “, България, за интервала 2021—2027 година, с оптимален % на присъединяване на Европейски Съюз 50%. "

Заедно с нашата електроцентарала са изброени още две. Първата е АЕЦ " Игналина " в Литва, чиито два реактора от чернобилски вид бяха затворени последователно през 2004 и 2009 година, и словашката АЕЦ " Бохунице ", която по гледище на Европейски Съюз затвори през 2006 и 2008 година два реактора ВВЕР по 440 мвт, само че си резервира други два от същия вид, каквито са и спрените реактори 1-4 в АЕЦ " Козлодуй ". В новия 7-годишен проектобюджет на Европейски Съюз са заложени 490 млн. евро за разглобяване на АЕЦ " Игналина ", като присъединяване на Европейски Съюз е 86%. За " Бохунице " са планувани 50 млн. евро, и 50% присъединяване на Европейски Съюз, само че за по-кратък интервал - до 2025 година Словашката централа продължава да има работещи реактори, както и АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР