Минималната работна заплата трябва да се качи още от юни

...
Минималната работна заплата трябва да се качи още от юни
Коментари Харесай

Синдикатите втрещиха! Ето каква минимална заплата искат

Минималната работна заплата би трябвало да се качи още от юни тази година до 850 лева, а от началото на 2024 година да стане 1000 лв.. Това желаеха двата най-големи синдиката - КТ " Подкрепа " и КНСБ, по време на взаимна конференция на техните президенти - Димитър Манолов и Пламен Димитров. Освен това синдикатите желаят въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната работна заплата, което съгласно тях ще подтиква потреблението и ще понижи неравенството. Припомняме, че тази седмица, в предпоследния си работен ден, Народното събрание взе решение минималната работна заплата да е в размер на 50% от междинната, само че това ще стартира да се ползва от 1 януари 2024 година

Синдикатите се оповестиха срещу това, че съотношението е закрепено и не дава опция за тристранни договаряния и по-висок размер на минималната заплата.  По думите на Манолов и Димитров можел да бъде изработен опит цената на рецесията да бъде трансферирана върху работещите хора. 
-->
" Намираме се в средата на нищото, нямаме действителен сътрудник, с който да водим стратегически договаряния ", разяснява Манолов и добави, че " провокациите не са по никакъв начин малко, измежду тях са приходите, въпреки и в последния работен ден на Народното събрание да имаше решение, което никой не харесва ". " Има напрежение в няколко сектора, като да вземем за пример в " Български пощи ", където се събират подписи за протестни дейности. Подобна е обстановката и във ВиК бранша и градския превоз в София ", добави президентът на КНСБ Пламен Димитров, написа Actualno.com

Президентът на КНСБ  е безапелационен, че час по-скоро би трябвало да бъде признат Бюджет 2023.  По думите му хората не се вълнуват, че отиваме за пети път на избори, а се вълнуват от това по кое време ще бъдат вдигнати заплатите им, с цел да посрещнат потребностите си.

Докато върви предизборната акция Бюджетът ще се готви от служебния кабинет, по тази причина и техните претенции ще бъдат отправени към Министерския съвет (МС). Според синдикатите той би трябвало да бъде направен по този начин, че да може да бъде препоръчан незабавно на новия парламент.

Относно зеления преход и енергетиката КТ " Подкрепа " и КНСБ желаят присъединяване на национално показаните синдикати в договарянията с Европейската комисия (ЕК) за отпадане на условията в Плана за възобновяване и резистентност за понижение с 40% на въглеродните излъчвания в енергетиката по отношение на 2019 година и отсрочване на проектите за либераризацията на енергийния пазар за битовите консуматори след 2025 година, според решенията на Народно събрание. Синдикатите упорстват да се обезпечат и задоволително вложения в " Мини Марица-изток " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", с цел да бъде обезпечена сдруженията при пазарни условия.

Манолов счита, че по тематиката зелен преход и енергетика се правят нелепости. " Енергийно безпаричен не е единствено този, който не може да си заплати сметката за ток ", означи той и добави, че би трябвало да се работи за неотложно приемане на формулировка за енергийна беднотия.

Димитров от своя страна добави, че политиците би трябвало да стартират да приказват действителни неща.Трябва да се направи и 5-годишен проект, сподели още той, с цел да се постигане 80% покритие на работещите с групови трудови контракти.

" Колективно трудово договаряне в администрацията няма ", посочи президентът на КТ " Подкрепа ". Манолов съобщи, че ще не престават да упорстват за това, както и за подготовка за план за Закон за Ратификация на спогодба 190/2019 година за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда и Конвенция 151/1978 година за трудовите връзки в държавните служби.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР