Миниатюрната космическа платноходка “Лайтсейл беше в добро състояние в петък,

...
Миниатюрната космическа платноходка “Лайтсейл беше в добро състояние в петък,
Коментари Харесай

Компютърът на ЛайтСейл заби!

Миниатюрната галактическа платноходка “Лайтсейл ” беше в положително положение в петък, само че неотдавна тя престана да изпраща телеметрична информация към Земята. Оказа се, че компютърът на борда е забил. И за изненада на всички, компютърът й не работи с Windows, а с Linux. Ех, ядец. Кой ще натисне бутона за рестартиране F13 в космоса?

Като изключим шегите на тази тематика, какво в действителност се е случило? На всеки 15 секунди по стратегия “ЛайтСейл ” изпраща телеметрична информация, която се събира във файл beacon.csv. Само че с течение на времето размерът на файла пораства и като се стигне до 32 мегабайта, компютърът забива. Този проблем е бил поправен в по-късни версии на софтуера, само че “ЛайтСейл ” бил с по-стара версия. И след това за какво е значимо да се ъпдейства…

Решението е като в онази остаряла хумористична ария, припевът на която бе “рестартирай и ш’са опрай ”. Само че изпращането на команда за рестартиране може да проработи, може и да не проработи. Същата работа е, когато и компютърът забие. Понякога можеш да стигнеш до менюто за рестартиране, от време на време – не. До този миг командите за рестартиране не са проработили.

Но в действителност, в космоса няма кой да натисне бутона за рестартиране. Нещата към този момент стават съществени. Добрата вест е, че множеството спътници от този вид се рестартират сами до няколко седмици, тъй като заредените частици в космоса поразяват електронните съставни елементи и провокират саморестартиране.

Когато контактът бъде обновен, екипът ще изпрати команди за разгръщането на платната. Надяваме се, че дребната задача на Планетното общество към момента не е завършила прибързано.

Инфо: Planetary.org

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР