Миналото лято американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, че е

...
Миналото лято американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, че е
Коментари Харесай

САЩ вече не смятат Китай за валутен манипулатор

Миналото лято американският президент Доналд Тръмп упрекна Пекин, че е оставил юана да поевтинее по отношение на $, с цел да получи непочтено предимство.

Два дни преди подписването на първата фаза на комерсиалното съглашение сред Китай и Съединени американски щати Вашингтон извади Пекин от листата със страни, които манипулират валутите си. Финансовият министър Стивън Мнучин съобщи, че Китай е поел изпълними задължения да се въздържа от валутна обезценка, като в същото време предизвиква прозрачността и отчетността. Пекин обаче остава в лист от 10 страни, които подлежат на наблюдаване, дружно с Швейцария, Германия, Виетнам, Южна Корея, Ирландия, Италия, Малайзия, Сингапур и Япония.

Миналото лято американският президент Доналд Тръмп упрекна Пекин, че е оставил юана да поевтинее по отношение на $, с цел да получи непочтено предимство - да компенсира отрицателните резултати от американските мита и да помогне на експортьорите си. Това беше първото сходно обвиняване против която и да било страна от 1994 година, напомня AP.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-ниският курс на юана по отношение на $ понижава цената на китайските артикули за експорт. Курсът на юана не се дефинира пазарно, а се управлява в избрани граници от Китайската централна банка.

Ангажиментите на Пекин

Bloomberg цитира отчета на финансовото министерство, където се споделя, че Пекин дава обещание да спре да употребява валутата си за трупане на преимущества пред интернационалната конкуренция. Той е бил квалифициран още през октомври, само че публикуването му е било забавено поради договарянията сред Вашингтон и Пекин.

С новото комерсиално съглашение Пекин поема ангажимент да дава повече информация за валутните курсове и данните за комерсиалния баланс.

На процедура обвиняването на Съединени американски щати в манипулиране на валутата е по-скоро алегорично и от анулацията му не следва нищо. Това обаче се случва в интервал на топене на връзките сред Пекин и Вашингтон, откакто близо две години след началото на комерсиалната война двете най-големи стопански системи ще подпишат първата фаза на комерсиално съглашение.

Съгласно съглашението двете страни също по този начин се ангажират да се откажат от целеви обезценявания на валутите си, с цел да реализиран конкурентни преимущества.

Публикувани през днешния ден данни за търговията на Китай демонстрират отрицателния резултат от взаимното налагане на мита сред Вашингтон и Пекин. Обемът на търговията сред двете най-големи стопански системи в света през 2019 година е понижен с 14.6% до 541.22 милиарда $. Китайският износ за Съединени американски щати е намалял с 12.5% до 418.5 милиарда $, а вносът на американска продукция е намалял с 20.9% до 122.72 милиарда Като цяло износът на Китай през миналата година се е нараснал със скромния 0.5%. Критики и за Германия
Американското финансово министерство отново разкритикува и Германия за високия й търговски остатък. Според Вашингтон Берлин би трябвало да понижи високите си разноски за труд и Данък добавена стойност, да организира промени за увеличение на вложенията и потреблението в страната. Министерството на финансите на Съединени американски щати дефинира бюджетната политика на Германия като " прекалено " икономична.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР