Миналия месец първата група разселени азербайджанци – хора, насилствено изселени

...
Миналия месец първата група разселени азербайджанци – хора, насилствено изселени
Коментари Харесай

Разселените азербайджанци се завръщат по домовете си

Миналия месец първата група разселени азербайджанци – хора, принудително изселени от окупираните територии на Азербайджан при започване на 90-те години, потеглиха обрaтно към своята родна земя в азербайджанския регион Зангилан. Азербайджанските изселници се насочиха към от дълго време изгубената си татковина, с цел да си я възвърнат, с вярата, че и други вътрешно разселени лица ще последват образеца на тези първи завърнали се пионери.

Тяхното завръщане се случва съвсем 30 години след рухването на целият район под военната окупация на Армения. През тези години окупираните селища, всъщност, са превърнати в изоставени руини, без всякаква конструкция, която да ги прави годни за обитаване. Освен това те бяха и тежко минирани. Сега, след освобождението на тези територии, Азербайджан има мощен блян да покаже на своя народ, че ерата на цялостно завръщане към де-окупираните региони наближава.

Като още едно доказателство за отговорност към поетите си отговорности Азербайджан приключи градежа на съвременна автомагистрала, която обезпечава пряк достъп на локалните арменци до територията на Армения. И нещо, може би още по-важно, е, че по време на строителството на новия път са били осъществени директни контакти сред азербайджанските управляващи и локалното арменско население. Този факт сочи, че разговорът и взаимното съгласие сред азербайджанското държавно управление, азербайджанците и локалната арменска общественост са вероятни и даже преимуществени.

Трябва да се означи, че арменските поданици на провинция Лачин в Азербайджан са нелегално заселени пришълци – доста от тях са етнически арменци от Сирия, открили се там след 2016 година по план подсилен от държавното управление на Армения. Азербайджан неведнъж е заявявал, че смята строителството и заселването на окупираните си територии за военно закононарушение и нарушаване на Женевските конвенции, което води след себе си интернационална правна отговорност.

Видеокадри, публикувани в обществените медии, демонстрират по какъв начин напускащите арменци палят къщите си в град Лачин и близките села, макар множеството предизвестия да не палят домовете си или да не нанасят щета на околната среда. Много хора в Азербайджан не престават да бъдат уверени, че опожарените къщи и екологичният гнет няма да бъдат единственото следствие от отстъпващите арменци и като допълнение към това, те ще оставят огромен брой нови мини там. Разбира се, ще е нужно много време, с цел да заздравеят белезите от предходния спор, като възобновяване сигурно ще бъде мъчно, само че за установяването на дълготраен мир, сигурност и разцвет в района, допустимо най-скоро, няма време за губене.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР