Миналата седмица ви за поредната голяма хакерска атака с участието

...
Миналата седмица ви за поредната голяма хакерска атака с участието
Коментари Харесай

Рансъмуер атаката срещу здравната система ще струва милиони на Ирландия

Миналата седмица ви за следващата огромна хакерска офанзива с присъединяване на рансъмуер – тази към мрежата на ирландската национална здравна работа. Още при откриване то на случая, министър председателят на страната Майкъл Мартин съобщи изрично, че страната няма да се подаде на опитите за изнудване и не има намерение да заплаща откуп на хакерите. Не е напълно известно дали хакерите не са откраднали също и информация от системите, с изключение на да криптират системите, само че от ирландска страна прецизират, че няма приключване на пациентски данни. Това обаче не прави нещата да наподобяват по-добре и съгласно информация на Reuters, Ирландия ще заплати милиони евро за възобновяване на вредите, нанесени от офанзивата.

При анонса за случая, Мартин и сътрудниците му оповестиха, че имунизационната стратегия не е била наранена директно, като програмата за тестване за COVID-19 и проследяващите системи са били възобновени броени часове след определяне на случая. Принудителното изключване на IT системите обаче е наложило отменянето на десетки планувани визити и процедури.

„Това, което би трябвало да създадем тук е да изпълним едно доста наново създаване. Това ще коства десетки милиони. Няма никакво подозрение в това отношение“, споделя пред националната телевизия RTE шефът на здравната работа на Ирландия Пол Рийд. „Дори и откакто възстановим системите, ще имаме интервал, в който няма да знаем кое ще е устойчиво и кое не, тъй че приказваме за надалеч повече от седмица за обзор на щетите“. Сред анулираните медицински процедури са радиотерапии, сърдечно-съдови съвещания и рентгенологични и скенер процедури, взимане на кръв и други Особено мощно са наранени радиологичните отделения на лечебните заведения в страната, защото те разчитат в забележителна степен на IT мрежата на националната здравна работа.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР