Миналата седмица управляваната от Димитър Радев БНБ вече обяви мерки,

...
Миналата седмица управляваната от Димитър Радев БНБ вече обяви мерки,
Коментари Харесай

БНБ до дни ще обяви как ще третира просрочията в следствие на мерките срещу вируса

Миналата седмица ръководената от Димитър Радев Българска народна банка към този момент разгласи ограничения, само че ориентирани към съхраняването на ликвидността и капитала в банковата система

© Надежда Чипева Българските банки евентуално до дни ще получат облекчения от регулатора за това по какъв начин да класифицират просрочените вноски по заеми в резултат на наложените с изключителното състояние ограничения. Това излиза наяве от известие на Българска народна банка, съгласно което централната банка ще излезе с решение основано на прясно признатата от Европейския банков орган (ЕБО) обща рамка за деяние във връзка с необслужваните заеми, преструктурирането на заеми и по-строгите счетоводни условия на МСФО 9. Предстои да се одобряват и критерии за сходно отнасяне на обществени и частни мораториуми за заплащанията по банкови заеми.

Гъвкавост и консервативност

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като цяло методът на ЕБО е да се отстрани автоматизмът при просрочията, в резултат на епидемията, като се подхожда случай по случай. На банките и националните регулатори се дава повече независимост гъвкаво да ползват наредбите на Регламент 575, само че и упованието е да се резервира консерватизъм.

Например измежду наредбите на ЕБО се вижда, че забавените заплащания в резултат на натрапен мораториум, заемите могат да не престават да се смятат за обслужвани. Все отново обаче банките би трябвало да не престават да правят оценка опцията на кредитополучателя да обслужва отговорностите си и нейното вероятно утежняване да се регистрира.

Също по този начин разсрочването на заем, няма автоматизирано да вкарва експозицията в графата необслужвани, в случай че не утежнява финансовата позиция на длъжника.

Скоро и в България

Още от началото на изключителното състояние банките заговориха за потребността от единно отнасяне, вместо всяка да ползва дейности в облекчение на клиентите й на сляпо и без изясненост по какъв начин те след това ще бъдат разчетени от регулатора. Сега те са на път да получат това.

В страната официално няма натрапен мораториум на вноските по заеми, само че законово бяха отстранени наказателните лихви, неустойките и други ограничения употребявани от кредиторите за влияние. Това всъщност понижава тласъците за всички кредитополучатели да обслужват постоянно заемите си в интервала на изключителното състояние.

Българска народна банка дава обещание решение за използване на ограниченията на ЕБО в България " в околните дни ", като евентуално точно тези локални особености ще бъдат разтълкувани там. " Това решение ще разреши на комерсиалните банки в България да доразвият дейностите си за ограничение на неподходящите резултати от пандемията от Коронавирус 19 върху техните клиенти ", се споделя още в известието на централната банка.

Миналата седмица Българска народна банка към този момент излезе с пакет ограничения, само че той беше ориентиран най-вече към съхраняването на ликвидността и капитала в банковата система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР