Миналата седмица компанията за ултрабърза мода Shein подаде поверително заявление

...
Миналата седмица компанията за ултрабърза мода Shein подаде поверително заявление
Коментари Харесай

Ултрабързата мода и моделът на Shein: Поглед отвътре

Миналата седмица компанията за ултрабърза мода Shein подаде поверително заявление за първично обществено предложение (IPO). Единадесетгодишният бранд е прочут с това, че основава дрехи на доста ниски цени, които може да създава бързо за своите клиенти, най-вече от поколението Z.

Към днешна дата компанията е оценена на частния пазар на 66 милиарда $, само че в процеса на първично обществено предложение желае да получи оценка до 90 милиарда $.

В същото време обаче Shein е упреквана, че употребява насилствен труд при производството на своите облекла. Подобно на други компании за бърза мода, тя също по този начин е обект на рецензии поради негативното влияние на облеклата ѝ върху околната среда.

За да разбере позицията на самия бранд, Fast Company беседва с ръководителя на стратегическите връзки на Shein Питър Перно-Дей.

За бизнес модела на Shein

" Нашият бизнес модел е нещо, което назоваваме модел на поискване. Изработваме дребни партиди от дрехи, нормално към 100 до 200 броя. След това зареждаме тези дизайни на уеб страницата и следим по какъв начин клиентите ни взаимодействат с тях “, изяснява Перно-Дей.

Ако потребителите реагират позитивно на новите дизайни и новите функционалности в самата платформа, това е сигнал за интерес и компанията се връща към своята мрежа от снабдители от трети страни, с цел да създаде повече и да отговори на упованията си за търсенето.

Това освобождава марката от нуждата да прави сезонни сбирки, което значи, че се поддържат извънредно ниски равнища на складови наличия и той не губи съвсем нищо от създаденото.

За напъните на Shein да употребява за реклама авторитетни персони

Shein поставя съществени старания да промотира името си посредством авторитетни персони – звезди, инфлуенсъри и така нататък, които постоянно взимат присъединяване в обилни събития на компанията. Тази тактика също постоянно е обект на рецензии.

" Една от полезностите ни като компания е да се опитваме да бъдем допустимо най-прозрачни. Желанието ни да покажем това беше повода, заради която направихме тактиката с авторитетни персони. Някои хора ни подлагаха на критика за това. Едно нещо, което не считам за заслужено, е, че самите инфлуенсъри бяха персонално нападнати. Намерението ни беше да покажем на хората, че сме виновна компания и се отнасяме с почитание към нашите снабдители. Намерението ни и до през днешния ден е да споделяме с клиентите си нашата верига на доставки и метода, по който тя работи ", безапелационен е ръководителят на стратегическите връзки на компанията.

За изискванията на труд

" Имаме стратегия за овластяване на общността на доставчиците, в границите на която влагаме както във физическата им инфраструктура, по този начин и в съставния елемент на човешкия капитал “, показва още той.

По думите му компанията държи да е сигурна, че служащите в обектите на доставчиците имат достъп до обучение, безвредна работна среда и грижи за децата им.

„ Възнагражденията на нашите снабдители са доста по-високи от междинното равнище в общностите, в които работят. Вярвам, че един служащ в Китай, Бразилия или Турция евентуално получава по-ниско заплащане от служащ в Лос Анджелис, само че считам, че структурите за заплащане на нашите снабдители са обективни и са създадени по този начин, че да надвишават пазарите, на които се конкурират за работна ръка ", подчертава Перно-Дей.

За регулациите в областта на бързата мода

„ Когато приказвам за регулации, мисля, че се интересувам повече от позиционирането като посока. Например, пробутване на артикули за преработване, тъй че опциите за това да са по-достъпни за клиентите “, споделя още той.

По думите му преработването на облекла би трябвало да е също толкоз налично за потребителите, колкото и преработването на пластмасовите опаковки, а концепцията за публично-частни партньорства за финансиране на софтуерни разработки в тази посока е едно от решенията на доста проблеми в промишлеността.

„ Как да влагаме в преработването на химикали? Как да влагаме в научноизследователска и развойна активност, с цел да се създават нови тъкани и нови нишки? Това са методите, по които в действителност можем да забележим някои трагични промени в нашата промишленост ", споделя в умозаключение Перно-Дей.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР