Миналата година се характеризира със затягане на паричната политика, като

...
Миналата година се характеризира със затягане на паричната политика, като
Коментари Харесай

Може ли Биткойн да стигне до $100,000?

Миналата година се характеризира със стягане на паричната политика, като бяха въведени по-високи лихвени проценти за битка с възходящата инфлация.

В резултат на това рисковите активи пострадаха, в това число акциите на растежа и криптовалутите. Дори Биткойн се срина, като през 2022 година загуби 65%.

Но нещата може би се обръщат в позитивна посока, защото Биткойн скочи с над 37% през месец януари.

Може ли флагманската криптовалута да доближи $100,000?

При цена под $24,000 USD все още на писане на публикацията тази ценова цел допуска облага от над 300%.

След като през ноември доближи най-ниската си стойност за 2022 година, Биткойн отскочи. И това впечатляващо показване имитира това, което видяхме при акциите. Например показателят Nasdaq Composite се увеличи с 11% през януари. А показателят S&P 500 също регистрира мощен старт на годината.

Макар че нормално е неефикасно да се опитваме да разбираем сходни краткосрочни придвижвания на цените, част от това се дължи на инфлационните трендове. През декември показателят на потребителските цени се усили с 6.5% на годишна база, като с тези данни продължава забавянето на растежа.

Това накара вложителите да въздъхнат с облекчение. Всъщност на последното си съвещание Федералният запас разгласи покачване с 25 базисни пункта. Разхлабването на паричната политика или по-малко рестриктивната такава е добре пристигнал знак за вложителите, тъй като може да насърчи икономическия напредък и да докара до повишение на цената на портфейлите.

Покрай възобновяване се появява боязън от пропускане или FOMO (fear of missing out). А това ще подтикне по-нови вложители към криптопространството и по-специално към Биткойн, осигурявайки спомагателна поддръжка за цените.




Освен краткосрочния катализатор на BTC, който е охлаждането на инфлацията и принуждаването на Федералния запас в последна сметка да спре да покачва лихвите, има и различен безапелационен мотив, заради който вложителите би трябвало да наблюдават актива. И той се концентрира върху по-широката картина, с взор към дълготрайната вероятност.

Най-популярният бичи мотив за Биткойн се базира на превръщането му в по-значимо средство за предпазване на стойност. Недоброжелателите бързо ще посочат внезапното намаляване на цената на BTC през 2022 година като явен индикатор, че той е слаб хедж против инфлацията. Но в случай че погледнем през последните пет години, Биткойн е поскъпнал със 154% (към момента на написване на статията), спрямо 43% нарастване на златото. Превъзходството на Биткойн е толкоз по-ясно изразено, колкото по-назад погледнете.

Защо обаче някой би желал да има Биткойн?

Всъщност повода е в раздуването на дълговите салда, изключително в Съединени американски щати. През третото тримесечие на предходната година съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт на тази страна беше 120% – толкоз високо, колкото в никакъв случай не е било. И макар че това съответствие е намаляло от началото на пандемията, съгласно изследване, извършено от Уортънското учебно заведение към Университета на Пенсилвания, до 2050 година съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт ще бъде 225%.

Дори и в този момент държавното управление на Съединени американски щати е в евентуално тежко състояние, защото би трябвало да увеличи тавана на дълга за следващ път, с цел да избегне несъблюдение на отговорностите си по заемите. Следователно притежаването на Биткойн може да се преглежда като застраховка против финансова злополука, защото той безспорно ще се трансформира в привлекателно място за паркиране на благосъстояние, в случай че нещата тръгнат надолу.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР