Миналата година американското издание на отбеляза продължително и зрелищно своята

...
Миналата година американското издание на отбеляза продължително и зрелищно своята
Коментари Харесай

Женски поглед – великите фотографки на Harper’s Bazaar

Миналата година американското издание на означи дълготрайно и зрелищно своята 125-годишнина. Въпреки това първото фешън списание в света си остава, което през 2017 година означи своята 150-годишнина. По този мотив до края на януари в Лондонския музей на модата и текстила се организира изложбата „ Harper’s Bazaar – първата и последната дума в модата “.

Целта на експозицията е да показа знакови корици и фотоси от историята на списанието, като по едно и също време в специфична галерия е показано и творчеството на една от първите фотографки на Harper’s Bazaar – Луиз Дал-Улфи. Това не е инцидентно – през цялото време списанието има за цел да покаже живота на модерните дами през погледа на други дами, тъй че доста художнички и фотографки работят за изданието десетилетия наред. На тях е отдадена и специфична публикация в юбилейния брой на Harper’s Bazaar.

Ето някои от дамите, чието творчество е белязало стилната до наши дни.

 

Луиз Дал-Улфи (1895–1989)



Луиз е едно от най-важните имена в актуалната фешън снимка. Неслучайно като свое ентусиазъм я цитират Ричард Аведън и Ървинг Пен. Луиз споделя, че преди да стартира работа за Harper’s Bazaar, професията „ фешън фотограф “ просто не е съществувала, имало е фотографи, които апропо са снимали и мода. Тя трансформира това. За своите 22 години в списанието Луиз основава 86 корици, 600 цветни фотоси и над 2000 черно-бели. Тя постоянно снима моделите на екзотични места по света като Куба или Мексико и работи с най-известните дизайнери и модели от 30-те до 50-те години на предишния век. Не по-малко известни са и портретите й на звезди и кинозвезди, като корицата на Harper’s Bazaar от март 1943 година (горе) с Лорън Бекол й отваря пътя към Холивуд.

 

Лилиан Басман (1917–2012)



Вече сме за тази невероятна жена, която успявала да сътвори магическа атмосфера на фотосите си с цената на всичко – от това да опушва негативите с цигарен пушек при започване на кариерата си, до операции във Фотошоп, който се научила да употребява на 94-годишна възраст. Лилиан желала дамите да бъдат красиви и загадъчни и за тази цел била подготвена на всичко – отделяла часове за проявление на фотосите, като ги обработвала с белина и други химикали. Лилиан обожавала моделите на своето време – слаби и грациозни, и през 70-те спряла да снима, тъй като решила, че няма задоволително креативна независимост. Върнала се към работата си чак когато навършила 90 години, все по този начин цялостна с хрумвания.

 

Даян Арбъс (1923–1971)



Тази фотография от 1968 година демонстрира вдовицата на Мартин Лутър Кинг, снимана от Даян Арбъс. Нейните портрети постоянно били такива – на същински хора, които придават на света необикновен смисъл. Тя снимала джуджета, нудисти, всевъзможни новобранци и постоянно оставала другарка с тях за дълги години. „ Аз имам вяра, че има неща, които никой не вижда, до момента в който не ги фотографирам “, казвала фотографката. Даян се борила с депресията през целия си живот и се самоубила на 48-годишна възраст.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР