Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за

...
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър: Ако развържем кесията, което е типично по гръцки, може да ни гръмне в лицето

Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Как ще се отрази случаят с основния прокурор Иван Гешев в интернационален проект? Разговаряме в идващите минути с някогашния зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, който е мой посетител в студиото. Здравейте, господин Керемедчиев.

Здравейте, благодаря за поканата.

Г-н Керемедчиев, по какъв начин реагирахте на случилото се с основния прокурор? Вече се изрекоха много експерти, специалисти в разнообразни области, политически лица и освен, само че по какъв начин ви се коства всичко това?

Аз бях в чужбина на 1 май, само че започнах незабавно да получавам позвънявания, за жалост споделям го за жалост, започнах да получавам позвънявания от чужбина от мои сътрудници и познати, които се обаждаха от разнообразни страни в света, което в действителност е неприятната част на цялата тази история.

Какво ви споделяха?

Ами питаха, интересуваха се какво е станало, правилно ли е това, по какъв начин е допустимо да има бомбен атентат против основния прокурор, въобще желаеха повече информация. Аз в началото не знаех повече, само че несъмнено, по-късно съумях да получа нищожна информация. Но доста бързо се популяризира тази вест по света, което още веднъж споделям е следващата неприятна вест, която излиза от България. Ако погледнем по този начин обратно във времето, в действителност в страна членка на Европейския съюз бомбен атентат или опит за ликвидиране на служебно лице не е имало от 2017 година, когато проверяващ публицист в Малта, в случай че си спомняте, беше взривена в колата си, и тогава следствието доближи до доста високи, включително апропо и политически лица, и бяха раздадени доста съществени присъди, над 40 години на причинителите. Но от този момент до момента не е имало в страна член на Европейския съюз подобен вид опит за атентат, тъй като още веднъж споделям, бомбен атентат или бомбен гърмеж не е присъщо за страни, като нашата.

Където битовата престъпност е една от най-разпространените.

Да ви кажа битовата престъпност стартира да избледнява от доста добре и все по-добре проведената незаконна група по каналджийство и прекарването на мигранти. Всъщност това е главният неприятен сигнал, който излиза от България. Но този атентат или този гърмеж в действителност в допълнение даде доста неприятен сигнал на нашите западни европейски сътрудници.

Какъв по-точно?

Че в България няма политическа непоклатимост, като няма политическа непоклатимост, няма забележима битка с корупцията, с проведената престъпност, с корупцията по високите етажи на властта, и надлежно когато няма такава ефикасна битка, тази престъпност се разраства. Нормално е Нидерландия и Австрия, които главно подлагат на критика България за нейната подготовка към Шенгенското пространство, да не престават да изричат същите подозрения, че заради липса на прогрес в битката с проведената престъпност България не прави забележими крачки за присъединението към Шенгенското пространство. И то се вижда: потокът на мигрантите се усилва, структурите, които ги занимават с тяхното превозване през страната, стават все по-организирани, все по-добре структурирани, все по-креативни. Спомняте си, че имаше с кола за спешна помощ опит за превозване.

И държавно управление няма на фона на всичко това.

То държавното управление като го няма надлежно, този безпорядък, който се създава…

Е още по-голям.

… е доста по-тежък. Да.

В студиото при мен е някогашният зам.-министър на външните работи господин Милен Керемедчиев. С него приказваме за това по какъв начин случаят с основния прокурор Иван Гешев ще се отрази в интернационален проект, и доколкото разбрах от вас, тази неприятна вест е стигнала извънредно бързо до доста наши съседи, до доста непознати страни. Лошите вести знаете за съжаление…

Винаги доста бързо стигат.

…стигат доста по-бързо от положителните. Ако би трябвало да разпространяваме някого и нещо, доста по-трудно се случва, само че за жалост, да, неприятните вести стигат доста бързо. Г-н Керемедчиев, вие отбелязахте, че също по този начин и нестабилната политическа конюнктура води до едно такова активиране на тази престъпност, на проведената престъпност. Защо, по какъв начин тези неща въздействат едно на друго и уголемява ли се този престъпен контингент в страната ни?

Видимо се уголемява. Отново, в случай че се върнем на това, което най-вече касае нашите западноевропейски сътрудници, това е трафикът на мигранти, виждате, че сега се залавят най-много дребни причинители, тези, които или ръководят моторните транспортни средства, или са в някаква доста ниска степен на организация на този трафик. А в случай, че трафикът е толкоз добре към този момент проведен, толкоз добре систематичен, очевидно има чадър над него, очевидно той е на равнище държавни структури. Имаше, в случай че си спомняте, тъкмо прокуратурата следствие против 32-ма висши полицейски началници – и на " Гранична полиция “, и на полицията. Всичко това в един миг, не чухме нищо за това, т.е. дали приключи с ефикасни повдигнати обвинявания или оневиняване на тези хора.

Както се споделя, всяко знамение за три дни.

Да.

Говори се, приказва се, и не се стига до същинската част.

Ама тези сигнали стигат до нашите сътрудници. И по тази причина още веднъж споделям, тази разрастваща се, доста добре към този момент проведена формация в сферата приказвам, още веднъж споделям, на трафика на мигранти, в последна сметка продължава да заплашва нашите сътрудници. Австрия, Нидерландия, Франция, Германия несъмнено споделят, че не понижават потоците незаконни мигранти, а те се генерират от Турция и минават през България. Така че забележимите резултати с противопоставяне на корупцията са тъкмо в тази част, т.е. в случай че ние механически сме подготвени за запазване на шенгенските граници, имаме камери, имаме сензори, термодатчици, имаме механически средства, само че зад тази техника стои лице, което би могло по финансови тласъци да изключа тази камера, да изгаси този компютър или да подкрепи този трафик, тъкмо това е огромното терзание на нашите сътрудници, че да, техника може да има, само че зад нея, в случай че стоят хора, които могат да бъдат доста елементарно подтиквани финансово да нарушат закона, а и очевидно го вършат, те в последна сметка ще доведат до застрашаване на цялата сигурност на Европейския съюз.

У нас има ли такива хора съгласно вас?

Категорично има, щом трафикът на мигранти не стопира, щом към този момент с цели рейсове се превозват…

Групировки, цели групировки.

… това значи, че очевидно има чадър върху тези хора те да не престават безнаказано и оптимално безочливо, тъй като виждате, не им пука дали се преследват с полиция, дали се блъскат и убиват служители на реда.

Дали употребяват кола за спешна помощ, да.

Това е, тази безочливост в последна сметка демонстрира, че те се усещат безнаказани и върху тях има защита.

А непрекъснато ни мониторират нас, виждат какво се случва в страната ни.

Ама несъмнено, ние сме част от Европейския съюз.

И този случай с основния прокурор неизбежно ще повлияе.

Всичко това се вижда, тъй че ще повлияе в допълнение. Т.е. дано да забравим за крачки  напред – сега в България не прави крачки напред към приемането в Шенген и еврозоната. България сега прави крачки обратно.

Може би това е сигнал в действителност към цялата страна, а не към едно лице – казусът с основния прокурор.

О, несъмнено. Аз моля в действителност и в Народното събрание най-сетне да има някакъв здрав разсъдък, тъй като това просто не може да продължава по този начин. България става непредсказуем член на Северноатлантическия алианс, тя се лута сред русофилия и русофобия, пращаме неправилни сигнали и от позиция на върховенството на закони и битката с корупцията. Така че очевидно е, че ние сега сме слабата частица, която е в общата европейска отбрана. И дори сега дърпаме и Румъния обратно, тъй като сме пакетирани с тях за влизане в Шенгенското пространство, и очевидно е, че сега по-подготвената страна е Румъния.

А по кое време сме били по-силната частица, в случай че мога да употребявам това?

В един начален етап…

Вие сте някогашен зам.-министър на външните работи.

Да, аз съм взел участие в договарянията за участие в Европейския съюз. В един от началните стадии на преговорния развой за присъединение към Европейския съюз бяхме изпреварили Румъния, само че те имаха напълно друг метод в преговорния развой за разлика от нас. Те имаха по-скоро метода на огромните страни, договарящи, като Полша да вземем за пример, които защитаваха по всяка глава интереса си до дъно, до момента в който България беше…

Като Полша казвате. Очевидно техният метод е по-добър, работещ  явно. Така излиза.

На Румъния методът се оказа по-добър в сравнение с България несъмнено. Ние по-скоро имахме гръцкия метод на договаряния – да се съгласяваме с всички сложени условия: да закриваш реактори и да съкращаваш надлежно всевъзможни привилегии на администрация и така нататък, единствено и единствено да влезем. Сега се опитаме да вършим същото извъртане с влизането ни в еврозоната – да имаме 3%  недостиг единствено за една година до момента в който влезем в еврозоната, и по-късно да развържем отново кесията, което типично по гръцки може да ни гръмне в лицето.

Вашият коментар за политическата конюнктура у нас? Виждате и през днешния ден имаше по този начин много изявления. Знаете, ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната “- " Демократична България “ показаха управническата си стратегия, само че се и разкритикуваха. Г-н Керемедчиев, дали ще има " обич " в държавното управление, дали по някакъв метод ще се схванат партиите? Какво е вашето мнение?

По-скоро май ще има омерзение в сравнение с обич. Но шегата на страна. Аз си признавам, че при започване на преговорния развой бяха надъхан оптимистично, тъй като мислех, че в последна сметка ще надделее здравият разсъдък. България незабавно и мъчително се нуждае от държавно управление с по-дълъг небосвод от шест месеца, както беше заложен и от Асен Василев, това чухме и господин Борисов, който също издава такива настройки. Според мен това е неправилно. Но сега съм надъхан песимистично.

Видяхме през днешния ден какво се случи.

Да.

ГЕРБ разкритикуваха " Продължаваме промяната “- " Демократична България “ за управническата стратегия.

Те са си за рецензия съгласно мен, тъй като в последна сметка ГЕРБ направих жеста да кажат да се направи държавно управление най-вече от специалисти и от експерти, които да има…

А те направиха политическо такова, да.

… полезрение година и половина, тъкмо да покрие всички точки по управническата стратегия: бюджетния недостиг, надлежно еврозоната, Шенген и така нататък Разбира се, " Продължаваме промяната “ водейки се от егото си, заложиха на партиен подобен. Няма по какъв начин ГЕРБ да поддържа напълно партиен кабинет на " Продължаваме промяната “ с втория мандат, това няма по какъв начин да стане. Затова сега вървим към една доста нестабилна формула, която съгласно мен или ГЕРБ ще се опитат да създадат кабинет на малцинството с някакви плаващи поддържа по разнообразни политики.

Какви да вземем за пример съгласно вас? Какви поддържа плаващи могат да бъдат образувани?

Според мен за изпращането на спомагателна помощ за Украйна ще се събера много сериозна поддръжка в Народното събрание, съгласно мен дори вижда се, че близо 2/3 от партиите биха дали своят вот за такава. Що се касае за бюджета, тук в действителност може да се събере също поддръжка, и то с " Продължаваме промяната “, за Плана за възобновяване може да се откри още веднъж поддръжка. Влизането в Еврозоната отново може да има много постоянна поддръжка, Шенген към този момент. Защото в случай че се види общата политика на Европейския съюз, те към този момент сплотяват, преди бяха две разнообразни писти: Шенген и еврозоната, в този момент те са обединени в една. И образецът е Хърватия. Така че когато приказваме на " Шенген “, би трябвало да приказваме за Еврозоната или противоположното. Така че законите, колкото и да са разнообразни двете писти – едната е финансова, другата е политическа и сигурност, законодателната база е съвсем една и същата: битка с корупция, битка с пране на пари, господство на закона. Всички тези неща касаят и двете писти. Така че съгласно мен в последна сметка, в случай че има такива плаващи болшинства за разнообразни политики, може и да оцелее подобен кабинет, само че още веднъж споделям, надали ще изкара година и половина.

Пак не посочихте съответно партии. Според вас кои могат да бъдат?

При всички положения, в случай че приказваме за първия мандат и ГЕРБ, сигурно Движение за права и свободи ще поддържат това държавно управление на малцинството, още веднъж споделям, по избрани политики. Много е допустимо " ИТН “ също да го направи. Според мен Българска социалистическа партия доста мъчно ще го поддържа, по-скоро би го изтъргувало, тъй като ето тук би се разпаднала поддръжката, и там към този момент ще би трябвало да се търси поддръжка от " Продължаваме промяната “ с цел да кажем бюджетния недостиг и въобще бюджета за 2023 година, където Българска социалистическа партия желаят да бъдат направени много съществени обществени разноски. Това значи, че дефицитът няма да бъде 3%. Тогава би трябвало да се търси поддръжка от " Продължаваме промяната “. Т.е. не мога да изброя избрана партия, мога да избера единствено една партия – това е " Възраждане “, с която никой няма да желае да се коалира, и тя няма да желае се коалира с никой.

Но пък Костадин Костадинов сподели, че е подготвен на диалози, в случай че бъде поканен.

За диалози, това ясно, само че съгласно мен за поддръжка тяхната тактика е напълно друга, по-дългосрочна – чакат при последващи избори да бъдат втора политическа мощ, и доста е евентуално и да бъдат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР