Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – БАН.

...
Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – БАН.
Коментари Харесай

Проф. Милен Георгиев: Имаме дълг към обществото да обясняваме науката на достъпен език



Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – Българска академия на науките. Той е началник на лабораторията по метаболомика към същия институт.

В класацията на Станфорд на най-хубавите 2% от учените в света попаднаха и българи, той е един от тях.  Той е съредактор и член на публицистичните колегии на дузина интернационалните списания в региона на биотехнологиите и химията на естествените молекули. Организатор на интернационална конференция по рационално оползотворяване на естествените артикули.

Проф. Милен Георгиев е основен воин в “Нашият ден “

 “Ако би трябвало да се върна първоначално, имаше много трънлива част от пътя. Имаше хронично недофинансиране на науката в България. Бяха времената към 2002 година, когато аз започнах да се занимавам с просвета, до към 2006-2008 година

Годините бяха доста сложни за научни проучвания за правене на просвета. В същото време тогава бях в Германия на една дълготрайна специализация. Имах една доста сериозна алтернатива дали след края на специализацията да се върна в България, или да остана в Германия, където имах предложение.

Но това са времена, които отминаха. Доста неща се трансформираха. Най-малкото е, че се смениха десетина министъра на образованието. В последните години за наслада тази турбуленция, която имаше при започване на десетилетието, понамаля. “

Науката

“Винаги споделям, че в случай че човек не може да изясни на баба си и дядо си с три фрази това, което прави, сигурно не е доста сполучлив, без значение от това дали прави просвета, спътници в Космоса или съвременни телефони.

Нещо повече, научните занимания в по-голямата си част се финансират с пари на данъкоплатците. Имаме дълг към обществото да обясняваме на един наличен език защо се употребяват тези пари. "

Растенията

“Това, което ние работим – стъпваме на едно многовековно потребление на растенията и познаването на лечебните свойства на част от тях. Нуждата от потребление на растенията и вероятно отнасяне на болести посредством тях е надълбоко позната във вековете.

Съвременната просвета се прави от едни огромни колективи и в множеството случаи знанието, което сътворяваме, си го споделяме. И основаването на един съответен артикул – лекарство или ново познание – е разследване на групов труд. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР