Микропластмасата е нарастващ екологичен проблем, но изследователи в Корея са

...
Микропластмасата е нарастващ екологичен проблем, но изследователи в Корея са
Коментари Харесай

Високоефективен филтър за вода премахва микропластмасата за 10 секунди

Микропластмасата е възходящ екологичен проблем, само че откриватели в Корея са създали нова система за филтриране на водата, която може да филтрира тези дребни фрагменти, както и други замърсители, доста бързо и с висока успеваемост. Откритието им е оповестено в списание Advanced Materials.

Като се има поради повсеместното разпространяване на пластмасата в актуалния свят, не е изненадващо, че дребни частици от това вещество могат да бъдат открити съвсем на всички места на Земята, даже в среди, считани за девствени. Микропластмасата е публикувана от полюс до полюс, от океанските дълбини до най -високите планински върхове и си проправя път нагоре по хранителната верига чак до хората, написа New Atlas.

Различни материали се подлагат на тест, с цел да оказват помощ за филтрирането на микропластмаси, в това число магнитни „ наноколони “, наноцелулоза, полупроводникови проводници и филтриращи колони, съдържащи пясък, трошляк и биофилми. Сега откриватели от Института за просвета и технологии Daegu Gyeongbuk (DGIST) в Южна Корея откриха обещаваща нова технология.

Ключът към нея е материал, прочут като ковалентна триазенова рамка (CTF). Това е мощно пореста материя с огромна повърхнина, която съдържа задоволително място за запазване на уловените молекули.  Наскоро бе потвърдено, че сходни материали са ефикасни при премахване на органични багрила от промишлени отпадъчни води.

Екипът деликатно е проектирал молекулите в CTF по този начин, че да притеглят водата и е изложил материала на леко окисляване. Полученият филтър е ефикасен при доста бързо премахване на микропластмаси от водата – над 99,9% от замърсителите са отстранени в границите на 10 секунди, настояват учените. Материалът може да се употребява неведнъж, без да се понижава неговата успеваемост.

Изследователите са създали версия на полимера, който може да всмуква слънчевата светлина, да преобразува силата в топлота и да я употребява за филтриране на различен замърсител, прочут като летливи органични съединения. Така те съумяха да отстранен над 98% от летливите органични съединения под силата на едно слънчево облъчване. Прототип, комбиниращ двата типа мембрани се оправя с над 99,9% от двата типа замърсители.

„ Технологията, която разработихме, е изключителна за филтриране на вода с най-високата успеваемост до момента. Тя разрешава премахването на повече от 99,9% от фенолни микропластмаси и летливите органични замърсители във вода при свръхвисоки скорости. Очакваме, че това ще бъде универсална технология с висока икономическа успеваемост, която може да пречиства нечисти води и да доставя питейна вода даже в региони, където няма електрозахранване “, означи професор Парк Чи-Янг, водещ създател на изследването.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР