Мика Зайкова обра точките при откриването на настоящия парламент. Като

...
Мика Зайкова обра точките при откриването на настоящия парламент. Като
Коментари Харесай

Мика Зайкова заплаши Борисов: Ако си мисли, че ще се върне на бял кон

Мика Зайкова обра точките при откриването на сегашния парламент. Като най-възрастен народен представител (79 години) тя направи същинско показно в първия ден, а нейният инфекциозен смях още е шлагер в обществените мрежи. Икономистът от партията на Слави Трифонов е измежду най-търсените събеседници, а в този момент е дала своя коментар по горещите политически тематики в изявление за „ Марица “.

- Г-жа Зайкова, има ли към момента късмет 45-ото Народно заседание да излъчи държавно управление?
- Това не ме питайте, тъй като е политически проблем. А аз съм специалист икономист. Трябва да се стабилизира политическата обстановка, само че е мъчно. И освен поради пандемията и икономическата рецесия.

Просто сътрудниците от ГЕРБ саботират работата. Всичко минава с такава тъга, че…

Важното беше на 30 април Националният проект за възобновяване да е входиран в Брюксел. От ГЕРБ се бавиха, с цел да може в идващите месеци да не получим и стотинка от Европа. Явно това им е задачата. Ситуацията с бюджета също не е цветуща, както я показа финансовият министър.

- Каква е действителната обстановка с бюджета?
- Много тежка. Първо - от ГЕРБ всяка седмица вземаха заеми. За 3 месеца стигнаха 5 милиарда лв.. Таванът е 10 милиарда, само че до края на годината какво ще вършим.

Второ - приходите не са по този начин цветущи и мъчно ще покрият разноските, при изискване че въпреки всичко би трябвало да се оказва помощ на хората и бизнеса. Защото те направиха едно нищо в това отношение.

Ние сме единствената страна в света, да не приказваме за Европа, която не оказа помощ непосредствено на семействата и на бизнеса. Съединени американски щати дадоха незабавно на всеки възрастен по 1200 $ и по 500 $ на дете. Англичаните по 1000 паунда. Гърците, чиято стопанска система е срината, дадоха по 800 евро. Директни пари! Без да те питат безпаричен ли си, незает ли си, какъв брой деца имаш.

Тук какво направиха? Ако желаете, в случай че сте в неплатен отпуск, ще ви дадем по 1500 лв. на месец заем в продължение на 3 месеца. Да, безлихвен, с отсрочено заплащане. Но се връща.

- Е, сигурно ще ви отвръщат с ограниченията „ 60 на 40 “, 24 лв. дневно и така нататък
- Глупости! По 24 лв.. Айде да живеят те с 24 лв. дневно. За естествената прехрана на семейство с две деца е нужен чист приход от 2542 лв.. Изчисленията са на КНСБ и аз им имам вяра. Това значи вие и жена ви да вземате брутна заплата по 1658 лв.. Само че междинната брутна заплата в България е 1070 лв..

- С две думи междинна заплата сега не стига за естествен живот?
- И то преди пандемията. Сега всичко нараства - газта да вземем за пример със 17%, олиото скочи с 14%. Всичко пораства! Как се живее! Освен това доста хора са безработни. Това „ 60 на 40 “ и другите галимации прикриват ниската претовареност.

- Ето - в този момент сте народен представител. Какво би трябвало да се направи съгласно вас?
- В бизнеса е цялостен мор. „ 60 на 40 “! Те сложиха толкоз спънки и трудности. Дори тези, които съумяха да минат през документите, получиха първите заплащания по тази стратегия чак през септември.

Други още чакат! В България 98,8% от стопанската система е дребен и междинен бизнес. И тъкмо тези хора нямат никакви запаси. Откъде предприемачът, който не работи, да откри тези 40 %, че да ги даде, с цел да получи другите 60%? Трябва да се смени тотално методът за ограниченията. Реално да се помогне на бизнеса и на семействата.

- Добре, само че от кое място ще дойдат парите?
- Пари има! Те се намират в тези 750 милиарда евро европейски Фонд за възобновяване и резистентност. Вие не ги слушайте, те приказват нелепости. От този фонд България ще получи не 12 милиарда лв., а евро.

И то безплатни средства. Плюс 6,5 милиарда заемни средства. Само че Европейската комисия желае две значими неща: първо - същински промени. И същински планове - остойностени, с цел да види какъв ще е резултатът от изхарчените пари. А Томислав е написал нелепости - 300 страници многообразни фрази. Знаете ли какво написа вътре!

- Признавам си, не съм чел...
- А аз съм чела и трите разновидността. И ще ви кажа. Най-важното, с цел да може България да печели: да има нови технологии, нововъведения, тъй че да произвеждаме артикули с висока добавена стойност. Тоест, да печелим. А ние станахме суровинен придатък на Европа. Изнасяме първични материали, материали и малко аварийни елементи за коли. Но пък автомобилостроенето е в застой поради пандемията.

Ние не печелим от това.

Най-важни са нововъведенията, за какво в първия и втория вид на проекта им бяха отделили минимум пари. Във втория вид бяха 2,4 милиарда евро. Сега са 2,56 милиарда. Хубаво, в този момент влезте във вътрешността и прочетете какво ще ги вършат. За нововъведения отиват действително 394 милиона евро. Всичко останало е ремонт на учебни заведения, саниране, инфраструктура и на места някое усъвършенстване в образованието.

България е била на 5-о място по качество на образованието, а в този момент е на 88-о. Знаете ли за какво? Ще ви дам образец с Карлово. Един сътрудник от града ми споделя - там има две гимназии. И внезапно министърът им не разрешава да вършат езикови паралелки.

Възмущават се хората, питат за какво. Било визия на министъра. Който желал да учи език, да ходел в Пловдив. Първо, хората са небогати. Второ, по какъв начин ще пуснеш дете на 15 години единствено в Пловдив или в София? Наркобароните го чакат на ъгъла. Никой не пази децата ни от тази гнусота.

- Разбрах ви. А кое е второто, което желае Европейска комисия?
- Зелена България. Ние сме втората страна в Европа след Полша в по този начин наречената кафява стопанска система. Защото всичко се базира на енергетиката.

Най-много мини имат в Полша, след това сме ние. Лошото е, че България е преди всичко по енергоемкост. Две числа. За произвеждане на единица вътрешен брутен артикул у нас се употребяват 6,8 пъти повече запаси и 3,6 пъти повече сила съпоставяне със междинното за Европа.

- Тоест, енергетиката ни е остаряла и нереформирана?
- Как ще оправят това с техника от 50-те години на предишния век. Как ще я създадем зелена тази стопанска система, като едвам 7-8% от енергийните ни източници са възобновими, въпреки през годините да се изхарчиха милиони за такива.

Парите отидоха напразно, а ние вършим сила главно от газ, въглища и атомна енергетика. България от експортьор се трансформира във вносител на сила. Турция си построи 4 атомни централи. Атомната сила е относително евтина. А нашите какво вършат? Щели да инсталират в Козлодуй съветските реактори от Белене, които работят единствено с съветски касети нуклеарно гориво. И ще го купуваме от Америка. Няма да проработят и тези реактори.

- А какво би трябвало да създадем?
- Поляците споделиха - да, ще създадем зелена стопанска система, само че не за 4 години, а до 2035 година. Защото представяте ли си през днешния ден да спрете „ Марица-изток “ и да изхвърлите хората на улицата. Цялата област Стара Загора ще загине евентуално стопански. Нещата би трябвало да се вършат последователно.

Следващото е “Свързана България “. Те схващат автомагистралите. ОК. Срещнахме тук, в Народното събрание, туристическия бизнес. Печеливш бизнес. Хората ни споделят - на първа линия са хубавите хотели, нови. А мръднете малко обратно, ще видите здания от времето на бай Тошо, до които няма инфраструктура и към тях е шубрак.

А земята е държавна. Трябва да се помогне на този бизнес, като се поеме част от санирането на тези хотели и да се облагороди околната среда, която е държавна. Не е комплицирано.

Аз не упреквам бизнеса. Когато ти дадат 100 единици за автомагистрала и ти кажат върни ни 50 или 70, по какъв начин ще я построиш!? Тук стигаме до промяна в правосъдната система, ликвидирането на корупцията. Затова се мъчим нещо да създадем в този парламент. Толкова е просто. Получих мнения на учители, на агробизнеса, на всички.

Хората са написали къде ги боли. Имат си експерти, дали са какво би трябвало да бъде направено. Да ги бяха взели тези мнения и да ги пренесат в проекта. Ама не! Как ще станат рекетът и кражбите, в случай че правосъдната система се реформира?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР