Михаил Горбачов не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да

...
Михаил Горбачов не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да
Коментари Харесай

Биографът на Горбачов разказа как бившият съветски лидер вижда съдбата на Русия през 21 век

Михаил Горбачов не вижда шансове в идващите десетилетия Русия да има ръководство, друго от настоящето, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това съобщи пред Ройтерс американският публицист Уилям Таубман, създател на нова биография на Горбачов, озаглавена: " Горбачов: неговият живот и време ", написа Dir.bg.

Бившият руски водач e уважаван на Запад като един от водачите, поставили завършек на Студената война.

Таубман, който е почетен с премия Пулицър, е направил осем изявленията с Горбачов за биографията му. Авторът споделя, че в Русия някогашният руски водач по никакъв начин не е на респект.

На въпрос какво е в този момент отношението на руснаците към Горбачов, който бе известен през 80-те години на предишния век, Таубман отвръща: " В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, за загубата на империята и икономическата злополука, а и някои го считат за слаб и колеблив водач ".

Според Таубман, съветският президент Владимир Путин постоянно подлага на критика и даже подценява Горбачов, от което единствено е спечелил. Програмата на Путин е в цялостна диаметралност с тази на Горбачов.

Путин получи растяща поддръжка, като анексира Крим, като показва Запада за зложелател на Русия и като се опира на трите царистки правилото: автократично ръководство, шовинизъм и православие, отбелязва създателят.

На въпрос дали 86-годишният Горбачов има вяра да стане очевидец на по-демократично ръководство в Русия, Таубман отвръща: " Горбачов споделя, че на Русия може да са нужни десетилетия, с цел да се демократизира, може би даже ще й е необходим целият 21 век ".

Горбачов твърди, че е удовлетворен от настоящия си живот, само че Таубман се съмнява: " Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите офанзиви против него не престават, и също така в този момент той живее самичък (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в огромна къща в предградие ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР