Миграцията, общата сигурност, корупцията и възможностите за професионално развитие и

...
Миграцията, общата сигурност, корупцията и възможностите за професионално развитие и
Коментари Харесай

Таяни пред студенти: ЕС не е само общи граници и общ пазар

Миграцията, общата сигурност, корупцията и опциите за професионално развиване и трупане на опит. Това са единствено част от тематиките, които студенти разискаха с ръководителя на европейския парламент Антонио Таяни и ръководителите на политическите групи на спор в Софийския университет.

“Споделените полезностите са най-важни “, съобщи Таяни пред младежите. “Разбира се, желаеме България в Шенген… Европа обаче не е единствено общ пазар и Шенген. Европа е полезности, Европа е фантазии. “

“Вие желаете всичко от Европа. Това значи, че знаете за европейските цели “, сподели Естебан Гонсалес Понс от ЕНП. “Но не знаете какво е Европа сега. Европа е план в развиване. В Европейския парламент дебатът е сред хора, които считат, че Европа е решението, и такива, за които Европа е казусът. “

За миграцията към Европейски Съюз и в Европейски Съюз
Европа като цитадела е по-подходяща идея за 15-и век, в сравнение с за 21-и, считат студентите. Те обаче ясно осъзнават заканите за сигурността, която носи Европа на отворените порти.

Представителите на Европарламента неведнъж акцентираха, че основен проблем е неналичието на обща европейска политика за надзор върху миграцията.

Преди дни институцията поддържа предлагането за промяна на Дъблинския правилник, която планува основаване на непрекъснат механизъм за релокация на мигрантите на правилото на квотите, който да бъде задействан всякога, когато Съюзът е изправен пред бежанска рецесия. Против квотния механизъм са страните от Вишеградската четворка.

“Тези, които не извършват отговорностите си, ще бъдат глобени “, разяснява Таяни. “Досега сме наложили такива ограничения по отношение на Полша, Чехия и Унгария. “
Вчера българският вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов се също се разгласи против квотната система при диалога си с Робертс Зиле от групата на Европейските консерватори и реформисти.

“Системата за релокация просто се проваля “, разяснява през днешния ден Зиле. “Латвия одобри 70% от търсещите леговище (които ѝ се поставят по квотния механизъм – б.р.), само че след това всички напуснаха. “

Остра полемика провокира въпросът за миграцията вътре в Европейския съюз.

Мигрантите от Източна Европа не са проблем за Англия, проблем е, че те лишават работните места на локалните, разяснява английският евродепутат от партията на Найджъл Фараж Ukip Реймънд Финч.

“Сега богатите хора могат да заплащат за евтини бавачки (от източноевропейските страни), пазарът е залят “, разяснява Финч, с което си навлече остри забележки от студентите. “Никой в Европейски Съюз не ненавижда поляците или българите. Хората считат, че те смъкват виталния стандарт и заплатите на елементарните жители на Запад. “
Според младите българи мигрантите от Източна Европа правят работа, която британците не желаят. Защо след референдума за “Брекзит “ измежду най-търсените в гугъл изречения от британците е кой членува в Европейски Съюз и каква е същността на органзацията, попита студент след закачлив коментар за облеклото на Финч.

Корупцията в България и евродокладът
“Не очаквайте Брюксел да оказва напън върху вашите ръководещи “, разяснява Робертс Зиле по въпрос за заключенията на мониторинговия отчет на Еврокомисията, който излезе предходната седмица. “Вие би трябвало да въздействате върху вашите политици, не Брюксел. “
Таяни дефинира отчета като “позитивен “, само че съобщи, че “има още доста работа “. Докладът по Механизма за съдействие и инспекция регистрира прогрес по рекомендациите за битка с корупцията, проведената престъпност и правосъдната промяна, само че непълен за отпадане на механизма.

Безработицата, образованието и човешките права
Причините и решенията за младежката безработица също бяха разисквани от студентите и членовете на Екологичен потенциал. Според Антонио Таяни, който е бил еврокомисар по промишлеността в кабинета на Жозе Барозу, развиването на промишлеността е единственият метод да се преодолее казусът.

“Решение е финансирането на огромни и междинни компании, повече благоприятни условия за млади бизнесмени “, сподели той.
Европейски Съюз би трябвало да насочи напъните си към стимулиране на стопанските системи и подкрепяне на квалификацията и преквалификацията вместо увеличение на обществените помощи, считат пък младежите.

Сред другите въпроси, разисквани на дебата, извършен в Софийския университет, бяха опциите за учене и работа в други страни от съюза и парите от европейския бюджет, които отиват за обучение. Студентите се интересуват също от правата на малцинствата и ЛГБТ-общността и по какъв начин Европейски Съюз може да подсигурява спазването им.

“Идеите би трябвало да идват от вас, не би трябвало да очаквате ние да ви дадем всички отговори. Не чакайте институциите, вие действайте, с цел да ги принудите да работят за вас “, сподели Елена Мартинес-Ороско от АЛДЕ. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР