Microsoft призова САЩ и другите държави да създадат свои собствени

...
Microsoft призова САЩ и другите държави да създадат свои собствени
Коментари Харесай

Microsoft призова САЩ и другите страни да създадат агенции за регулация на ИИ и да въведат система за лицензиране

Microsoft прикани Съединени американски щати и другите страни да основат свои лични организации за контролиране на изкуствения разсъдък. Президентът на компанията Брад Смит ще показа отчет от 41 страници за контрола на ИИ на фона на опасенията, че технологията по един или различен метод ще подкопае стабилността на обществото.

Смит съобщи, че някои закони могат да бъдат прилагани от съществуващите държавни организации и съдилища, като те просто се нуждаят от на практика опит в използването на съществуващите закони към стратегиите за ИИ. Той обаче акцентира неналичието на системи за ограничение на по-интелигентните и по-автономни стратегии за ИИ, които ще се появят през идващото десетилетие. По-късно ще са нужни нови закони и разпореждания, сподели той, и една нова държавна организация може би ще е най-подходяща за тяхното използване. За да се контролират по-продуктивните ИИ системи, сподели Смит, ще би трябвало освен да се одобряват нови закони, само че и да се лицензират центровете за данни, в които ще се базират високопроизводителните ИИ модели. Известно е, че сходна концепция е била разпространявана измежду членовете на Конгреса на Съединени американски щати от ръководителя на OpenAI и сътрудник на Microsoft, Сам Алтман.

Смит акцентира, че Microsoft утвърждава неговия апел и поддържа основаването на нов регулаторен орган, който да вкара лицензионен режим. Такива лицензи следва да се изискват в частност за потреблението на AI програмен продукт, който ръководи сериозната инфраструктура на страната. Освен това операторите наложително би трябвало да вършат аварийни копия на данните. Трябва да има и опция за интервенция на хората, в случай че изкуственият разсъдък стартира да се държи несъответстващо.

В предлагането си за нови правила Смит акцентира, че управляващите би трябвало да заобикалят грешките, позволени при появяването на обществените мрежи. Според него, до момента в който доскоро повече от десетилетие осведомителните технологии и политиците са били възхитени от ролята им за разпространяването на демокрацията (като образец той уточни така наречен Арабска пролет), пет години по-късно е станало ясно, че обществените медии могат да работят и като оръжие, което е ориентирано против самата народна власт.

Така или другояче, въвеждането на сходни нови закони, стандарти и разпореждания е по-вероятно да помогне на Microsoft да успее в региона на създаването на изкуствен интелект, в сравнение с да го попречва – компанията разполага с задоволително запаси, с цел да подсигурява, че ще съблюдава високите стандарти, посочени в отчета. Но на по-малките компании ще им бъде доста по-трудно.

Същевременно самата Microsoft може да се притеснява от по-строгите правила за ИИ, които към този момент се създават в Европейски Съюз. Вчера Сам Алтам изрази угриженост по този въпрос – той съобщи, че OpenAI ще се опита да се съобрази с новия закон, когато той бъде признат, само че в случай че не може, просто ще напусне Европейски Съюз.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР