МФ публикува отчетът за изпълнението на държавния бюджет за първите

...
МФ публикува отчетът за изпълнението на държавния бюджет за първите
Коментари Харесай

Красимир Вълчев за финансите на Асен Василев: Никога не е имало толкова ниска събираемост

" МФ разгласява докладът за осъществяването на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 година Месеците, през които финансов министър беше Асен Василев.
Данните са повече от притеснителни. Събраните доходи по държавния бюджет са едвам 19,4% от годишния проект, а би трябвало да са 25%. Толкова приблизително се е събирало за първите три месеца през предходните години. Такъв би трябвало и да е процентът, с цел да няма несъблюдение в края на годината. Дори в КОВИД-ната 2020 година осъществяването за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 %. "

 

Този коментар на държавните финанси направи депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Красимир Вълчев.

 

Публикацията му във Facebook продължава по този начин:

 

" Аналогична е обстановката с приходите от Данък добавена стойност. Изпълнението на годишния проект е едвам 21,5 %. Средногодишно през първите три месеца предишни години са се събирали 27% (всяко година януари месец приходите от Данък добавена стойност са по-високи, поради по-високо ползване през декември).
Приходите от акцизи понижават а 11% по отношение на същия интервал на предходната година, макар по-високата данъчна база.
Това е най-ниската регистрирана събираемостта, откогато имаме оповестена бюджетна статистика.
В номинална стойност това са 2,4 милиарда лв. по-малко доходи. Само за три месеца.
Едно такова несъблюдение е малко евентуално да се компенсира през идващите месеци. Нещо повече виждаме, че неизпълнението се е задълбочило по отношение на края на февруари.
Това значи, че в случай че желаеме да задържим недостиг от 3 на 100, би трябвало да се режат разноските на системите и на общините. И то с огромна ножица. И защото настоящи непрекъснати разноски мъчно се режат, ще би трябвало за поредна година ще се орежат вложенията. Инвестициите, които по данни на Национален статистически институт през последните 3 години като % от Брутният вътрешен продукт са най-ниското си равнище от началото на века. Т.е. още повече ще подкопаем капацитета си развиване през идващите години. След като към този момент бяха понижени като % от Брутният вътрешен продукт разноските за обучение, опазване на здравето, просвета, просвета. След като беше повишен дълга, декапитализирана енергетиката и изхарчени заделените средства за автомагистрала Хемус.
Това е наследството на Асен Василев като финансов министър.
Това е резултатът на контрабандата.
Ако служебния министър на финансите не изрази отношение по изнесените данни, рискува да показа отговорността за свръхдефицита и неизпълнението на бюджета. "

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР