Метеорният поток Дракониди достига максимума си в четвъртък през деня

...
Метеорният поток Дракониди достига максимума си в четвъртък през деня
Коментари Харесай

Звездното шоу на Драконидите гледаме днес

Метеорният поток Дракониди доближава максимума си в четвъртък денем и ще може да се следи във вечерното небе, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Очакваната скорост на потока тази година ще е 10-20 метеора в час, оповестиха от пресслужбата на Московския планетариум.

" В четвъртък, 8 октомври, в 15:30 ч. московско време ще доближи своя годишен най-много метеорният поток Дракониди, подбуден от кометата 21Р/Джакобини-Цинер. Тази година се чакат по 10-20 метеора в час. Най-добре е метеорите да се следят незабавно след залез слънце и преди изгрева в петък в региони с ясно мрачно небе ", споделиха от планетариума.

Драконидите се следят всяка година сред 6 и 10 октомври. Рекорд по скорост сложи звездопадът през 1998 година, следен от територията на Далечния изток и Сибир. Тогава за час астрономите преброиха към 700 метеора. Наименованието Дракониди идва от съзвездието Дракон, откъдето идва потокът.

Периодичната комета 21Р/Джакобини-Цинер е открита през 1900 година Тя обикаля Слънцето за 6,6 години. Метеорите се състоят от частици, отделени от тази комета, които не престават придвижване в орбита. Те навлизат в земната атмосфера на височина 75-100 км, пламват и се трансформират в падащи звезди.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР