Месопреработващата компания Билтранс- Велев - гр. Елена, планира да изгради

...
Коментари Харесай

"Билтранс-Велев" ще инвестира 6 млн. лева в ново предприятие за еленски бут

Месопреработващата компания " Билтранс- Велев " - гр. Елена, възнамерява да построи ново дружество за индустриално на eленски бут. " Инвестицията ще е най-малко 6 милиона лв.. За част от сумата ще аплайваме по една от ограниченията на Програмата за развиване на селските региони, която ще бъде отворена през септември. Ако не получим утвърждение, строителството ще бъде финансирано с заеми и фирмени средства ", разяснява за " Капитал " притежателят Владислав Велев.
Близо 4000 квадратни метра повърхност
Производственият обект ще бъде с близо 4000 квадратни метра застроена повърхност и годишен индустриален потенциал 550 хиляди кг свински бутq или 45 000 - 50 000 броя подготвен артикул - еленски бут.

Помещението за предпазване и обработка на месата и административната постройка ще заемат 2602 квадратни метра повърхност. Сушилнята ще бъде ситуирана на 1300 квадратни метра и ще е с естествена циркулация на въздуха. Проектът планува също създаване на фотоволтаична апаратура с мощ 160 kW, като създадената електрическа енергия ще е за лични потребности. Заетите в предприятието ще са 25 и ще работят на двусменен режим.

" Целта е строителството да стартира през 2023 година и да завърши за една година. Очакваният резултат е по-голям потенциал за произвеждане на еленски бут и нарастване на износа ни за европейския пазар. Изграждането ще бъде от огромен плюс и за града ни като туристическа дестинация ", разяснява Владислав Велев.
Заради неповторимия климат
Еленският бут се подготвя единствено в региона на град Елена. Често непознаването на произхода го свързва с бут от елен или диво прасе, само че истината е, че за производството на този деликатес се употребява охладено свинско месо от България. Свинският бут се осолява и 40-50 дни зрее в софтуерни камери. Следват измиване, окачване и естествено сушене, с цел да се употребяват климатичните особености на региона към града. Бутът престоява в сушилнята 5-6 месеца според от размера и климатичните условия. След премахване на костта готовият изсушен бут се нарязва на части по към 200 грама, които се опаковат и върху тях се слагат етикети. След пакетиране се съхраняват в хладилна камера при температура от 0 до 4 градуса. За един цикъл от артикули са нужни най-малко 13 месеца, изяснява индустриалната технология Владислав Велев.
Източник: Билтранс-Велев
Уникалността на еленския бут е резултат от характерния климат в района, ландшафта, горите и даже архитектурата на старите къщи. " Средиземноморското течение, което минава през града, студените нощи с прохладното лято придават неповторимия усет ", прецизира Владислав Велев. Затова опитите технологията да бъде пренесена в други области на страната към този момент са несполучливи. Майсторлъкът по приготвянето на еленския бут се предава измежду локалните поданици от потомство на потомство, а общината всяка година - като се изключи пандемичната 2020, провежда Празник на еленския бут. Италианците си имат прошуто, испанците - хамон, а българите можем да се гордеем с еленския бут, акцентират локалните поданици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР