Месеци наред сме свидетели на събития, които доказват, че сме

...
Месеци наред сме свидетели на събития, които доказват, че сме
Коментари Харесай

Daily Sabah: Най-сериозното изпитание за ЕС

Месеци наред сме очевидци на събития, които потвърждават, че сме били прави в своите предизвестия към Европейски Съюз и западните политици. Подобно на язовир, Турция до момента задържаше мигранти от юг и изток, които желаеха да стигнат до Европа. В последна сметка тя отвори портите.
Такова мнение показва Мелих Алтънок , колумнист на турското издание Daily Sabah, във връзка мигрантската обстановка по границите на Европа от последните дни.
Вестникът написа, че откакто режимът на Башар Асад е умъртвил 36 турски войски в Идлиб, Анкара е оповестила, че няма да стопира бежанци, които се пробват да преминат в Европа.
Припомняме, че Гърция беше първа наранена страна от решението на Турция, в която близо 4 милиона бежанци живеят със статут на краткотрайна протекция. Десетки хиляди се насочиха към сухопътната граница на Турция с Гърция и към Егейско море, където са ситуирани стотици гръцки острови.
Според данни на турските управляващи, съвсем 100 000 бежанци към този момент са напуснали Турция. Очаква се броят им да доближи милиони. Няма точна информация, какъв брой от тези хора са стигнали до Европа. Гръцкото държавно управление разгласи, че са блокирани повече от 10 000 опита за секване на границата.
И по този начин, какви последствия ще има тази самодейност, която Турция бе принудена да предприеме? Със сигурност тази интензивна миграционна вълна ще засегне надълбоко европейската политика. И не е нужно да си оракул, с цел да предвидиш, че Старият континент, където популистките и расистките трендове нарастват, а положението на стопанската система е обезпокоително, ще се сблъска със съществени обществени проблеми, смята още създателят на публикацията, представен от организация БГНЕС.
Някои даже считат, че това е краят на плана Европейски съюз. Но към момента не е късно за нищо, отбелязва Мелих Алтънок.
" Компетентните институции на Европейски Съюз би трябвало да работят незабавно. На първо място, те би трябвало да предупредят гръцките сили за сигурност, които към този момент убиха двама бежанци (информация, която Гърция отхвърля - бел. ред.). След това би трябвало да призоват Атина да съблюдава интернационалното право, защото тя разгласи, че стопира за един месец да преглежда нови претенции за леговище, което е нарушаване на Конвенцията за бежанците от 1951 година и на правото на Европейски Съюз за бежанците ", разяснява още турското издание.
Според Daily Sabah значимо е също по този начин ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел и други като него, които заявиха, че границите на Евросъюза свършват на турската граница, би трябвало да получат сериозна политическа рецензия.
" Турция, която от години се грижи за милиони бежанци на своята територия, има самообладание, тъй като съблюдава закона, произлизащ от договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Тя организира политика на отворени порти на границата си със Сирия, като в същото време затваря граничните си пунктове с страни от Европейски Съюз като България и Гърция.
Следователно европейските политици би трябвало да признаят, че границите на Турция - бъдеща страна членка, от юридическа позиция, са и граници на Европейски Съюз. Невъзможно е да се одобри, че лодките, пренасящи хиляди мигранти, които се пробват да стигнат до европейска територия, ще бъдат потопени от гръцките сили за сигурност ", отбелязва колумнистът на вестника.
Според създателя единственият метод да се спре този приток е да се даде интернационална поддръжка на Анкара, с цел да резервира тя на своя територия евентуалните 1 милион сирийци, които чакат в Идлиб, да преминат през Турция в Европа. За задачата европейските политици би трябвало да заявят ясна поддръжка за наличието на турските въоръжени сили, които пазят цивилните в зоната за сигурност по северната граница на Сирия.
След като бъдат изпълнени тези минимални условия, Турция безспорно ще стартира още веднъж да разисква възобновяване на нормалната обстановка с бежанците, приключва анализът.
Още по тематиката: Моралният конфликт на Европейски Съюз с мигрантите и казусът с Анкара
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР